Ислам

Исламот е монотеистичка религија која учи дека постои само еден бог-Алах, и дека Мухамед е негов гласник во светот.

Исламот е втора најголема религија и најбрзо растечка во светот, со околу 1,8 милијарди следбеници, или 24,1 отсто од светското население. Муслиманите- следбениците на Исламот, се мнозинство во 50 земји во светот. Основното учење на Исламот е содржано во Куран. Трите главни светилишта на Исламот се во Мека, Медина и Ерусалим.

1 | 10