Каталонците ќе држат седница за отцепување и покрај забраната

И покрај забраната изречена од Уставниот суд, каталонскиот регионален парламент в понеделник ќе дебатира за отцепување од Шпанија.

„Парламентот ќе дискутира. Парламентот ќе има седница. Ќе има дебата и тоа е важно“, изјави претставникот на каталонската регионална влада задолжен за надворешна политика, Раул Ромева за Би-Би-Си.

Вчера шпанскиот Уставен суд ја забрани седницата на регионалниот каталонски парламент, поради тоа што прогласување независност на Каталонија би значелопрекршување на Уставот. Судиите претходно го прогласија за нелегален референдумот во Каталонија, одржан во неделата.

Сабадел ја напушта Каталонија

Во меѓувреме, несигурноста за иднината на Каталонија се одрази врз банкарскиот сектор. Шпанската банка Сабадел ја напушта Каталонија и своето седиште ќе го пресели во Аликанте, јави шпанската телевизија повикувајќи се на одлука на директориумот на банката. Сабадел важи за една од најголемите шпански банки и има голема економска тежина во Каталонија. Акциите на Сабадел во средата паднаа за 5,7%, поради загриженоста на инвеститорите за иднината на Каталонија.

Spanien Sabadell-Bank in Barcelona

Според информации на агенцијата Ројтерс, шпанската централна влада планира да донесе декрат со кој би се олеснило отселувањето на фирмите од регионот. Според Ројтерс, декретот е кроен според потребите на најголемата банка во Каталонија, Кашабанк, која денеска на седница треба да дискутира за можна преселба.

Прва поголема фирма која најави преселба на своето седиште беше биофармцевтската компанија Оризон. Таа пред два дена соопшти дека од Барселона се сели во Мадрид.

Политика

Богато античко наследство

Каталонија рано ја населиле Фениќаните, а потоа Етрурците, па Грците. Грците ги населиле пред сѐ Росас и Ампуриас (на сликата). Римјаните продолжиле со изградба на населби и инфрастукура. Каталонија остана дел од Римското царство сѐ додека не ја освоија Визиготите во 507 година по Христос.

Политика

Грофовства и самостојност

Во 711 година Каталонија ја освоија Арапите. Карло Велики го запре нивниот продор во 732 година кај Тур на Лоара, а веќе во 759 година северот на Каталонија стана повторно христијански. Во 1137 година каталонските грофовства влегоа во сојуз со кралството Арагон. Во 13. и почетокот на 14. век Арагонското кралство владее со западното Средоземје и ги освои Мајорка (на сликата) и Валенсија.

Политика

Автономија до војната за престоли

Во 13. век се создаваат институции на каталонска самоуправа, наречени „Generalidad de Catalunya". По обединувањето на земјите под круната на Арагон со кралството Кастиља во 1476 година, Арагон можеше да ги задржи своите автономни иституции сѐ до завршувањето на шпанската војна за престоли (1714 година) - со пауза за време на селската буна (на сликата) од 1640 до 1659 година.

Политика

Годишнина на еден пораз

Откако Барселона на 11 септември 1714 година ја освои бурбонскиот крал Филип V каталонските институции се распуштени и ѝ е ставен крај на самоуправата. Секој 11 септември Каталонците се потсетуваат на укинувањето на нивните автономни права (на сликата се демострациите од 2015 година во Барселона).

Политика

Федерални идеи и прва шпанска република

Откако абдицираше Амадео I на 10 фебруари 1873 година е прогласена првата Шпанска Република, која траела помалку од една година. Симпатизерите на републиката се неединствени. Едните сакаа централистичка република, другите федерален систем. Симпатизер на федерализмот бил и Франциско Пи и Марагал (на сликата), еден од петте претседатели на краткотрајната република.

Политика

Неуспешен обид во 19 век

Обидот Каталонија во Шпанската република да создаде сопствена држава дополнително го заостри конфликтот меѓу републиканците. Во 1874 година повторно е воспоставена монархија на чело со Алфонсо XII (на сликата) од династијата Бурбон.

Политика

Каталонски републиканци

Во периодот меѓу 1923 и 1930 година, генералот Примо де Ривера воспоставува во Шпанија диктатура, со помош на кралот Алфонсо XII, војската и свештенството. Каталонија станува центар на опозицијата и отпорот. Политичарот Франческ Масиа (на сликата) успева да избори за Каталонија важни автономни права по крајот на диктатурата.

Политика

Самоуправа во втората Шпанска Република

За време на втората Шпанска Република, каталонските пратеници го изработија Статусот на автономија од Нурија, кој во 1932 година го прифати и шпанскиот парламент. Франческ Масиа по изборите за каталонскиот парламент беше избран и за претседател на самоуправата на Каталонија. Победата на генералот Франко во шпанската граѓанска војна (1936-1939),меѓутоа значеше крај на втората Шпанска Република.

Политика

Крај на сите слободи под Франко

Режимот на Франко (1939-1975) за Каталонија значеше и укинување на демократските слободи: забрана на сите политички партии и прогон на нивните активисти, укинување на автономниот статус и потиснување на каталонскиот јазик и култура.

Политика

Повторно воспоставување на автономијата со нов статут

По првите слободни избори по падот на Франковата диктатура „Generalidad de Catalunya“, во 1977 година е привремено повторно воспоставена. Врз основа на шпанскиот демократски устав од 1978 година, Каталонија наредната година доби нов статус на автономија.

Политика

Жорди Пујол, долгогодишен претседател на владата на Каталонија

Првиот статус за автономија по времето на Франко ги признава самостојноста на Каталонија и каталонскиот како самостоен јазик. Во споредба со статусот од 1932, проширени се овластувањата на Каталонија во областа на образованието и културата, но се ограничени во областа на правосудството, финансиската управа и јавниот поредок. Жорди Пујол беше претседател на каталонската влада од 1980 до 2013 год.

Политика

Јакнење на самосвеста

Стремежот на Каталонците за независност повторно се засили во последниве години. Во 2006 Каталонија доби нов статус на автономија со проширени овластувања. Но, по тужбата на конзервативаната партија ПП, шпанскиот Уставен суд ги укина проширените овластувања.

Политика

Прв обид за референдум

Референдум за незвависност на Каталонија беше предвиден за 9 ноември 2014 година. Неговото прво прашање гласеше: „Сакате ли Каталонија да биде држава?“ Кој ќе се изјаснеше „За“ требаше потоа да одговори на прашањето „Сакате ли таа држава да биде независна?“. Но, Уставниот суд го стави гласањето надвор од сила.

Политика

Двобој на двајца премиери

Од јануари 2016 година Карлес Пуџдемон е претседател на каталонската влада. Тој го продолжува националистичкиот курс на својот претходник Артур Мас и и покрај сите напори и полициско насилство на 1 октомври 2017 година го спроведе референдумот за независност, кој шпанскиот премиер Маријано Рахој го отфрла како противуставен.

Теми