Луѓето се сè потолерантни кон воените злосторства

Истражување на Црвен Крст: генерално, испитаниците ги отфрлаат воените злосторства, но на одредени места бројот на луѓе кои сметаат дека тортурата и бомбардирањето на цивили е легитимно е зголемен во однос на 1999 година

Меѓународниот комитет на Црвениот крст (ИЦРЦ) спроведе истражување во 16 земји на примерок од 17.000 испитаници за нивните мислења и ставови на прашања поврзани со војните. Истражувањето именувано „Луѓе во војна“ покажува силни разлики помеѓу јавното мислење од една страна и политиките и акциите на државите и воените групи од друга страна, тоа е особено забележливо кај постојаните членки во безбедносниот совет на ОН.

ДВ: Кои се најзагрижувачките наоди од извештајот?

Еван Вотсон: Луѓето се согласуваат дека војувањето треба да има лимит, но доколку ги прашате специфини прашања станува потешко да сфатат што би требало да биде вистинскиот одговор. Еден пример е фактот што 36 проценти од испитаниците сметаат дека е во ред да се врши тортура врз заробените противници, покрај фактот што тоа е спротивно на меѓународното право. Само 40 проценти од испитаниците во САД, Велика Британија, Франција, Русија и Кина сметаат дека е погрешно да се напаѓа непријателот во населени места, знаејќи дека многу цивили ќе бидат убиени.

Како ја објаснувате промената на јавното мислење?

Со сликите кои преку интернетот ги добиваме од фронтовите од целиот свет, ние кои се наоѓаме во земји кои не се погодени од војна, сме дистанцирани од реалноста на човечкото страдање. Луѓето мора да ја задржат емпатијата и да не „отапат“ на  она што се случува на фронтот. Исто така, важно е политичарите да избегнат реторика со која го демонизираат непријателот. Наместо тоа, мораме да се потсетиме дека непријателот е сепак човечко суштество и заслужува да биде третиран соодветно.

Како реториката на „војна против теророт" се одрази врз јавното мислење за тортурата?

Тоа дефинитивно стана дел од популарната култура. Доколку гледате филмови кои покажуваат чин на тортура, на пример часовник на темпирана бомба која отчукува, се прикажува дека мора да се врши тортура врз некој за да открие информација која може да спречи нешто трагично да се случи. Тоа креира рационална рамка за вршење на тортура. Спротивно на тоа, истражувањата покажуваат дека тортурата не е соодветен метод за обезбедување на валидни информации. Тоа само креира доживотни непријатели. Во некоја смисла иронично е тоа што луѓето се отворени кон идејата за тортура, што всушност креира омраза потенцијална одмазда. Тоа всушност креира маѓепсан круг.

Меѓународното хуманитарно право треба да ги ограничи државните и недржавните актери во војните да не ги напаѓаат јавните инфраструктурни објекти, како на пример здравствените установи. Но, токму тоа го гледаме на дневна основа во Сирија, Јемен, Авганистан и други места. Како може меѓународното хуманитарно право да стане

Аудио и видео прилози на оваа тема

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

Сирискиот ужас

Повеќе од 240 илјади луѓе се убиени од почетокот на конфликтот во Сирија во 2011 година, а милиони ги напуштија своите домови. Очајни, многу од нив се одлучуваат со воз или пеш, често и со плаќање на трговци со луѓе, да стигнат на сигурно во Европа. На фотографијата: потрага по преживеани во Дамаск по бомбардирање од страна на владините сили.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

Прва станица: Турција

Некои Сиријци кои пристигнуваат во регионот на Измир се сместуваат во хостели пред да го продолжат патот кон Европа, а повеќето мораат да живеат на улици или во паркови, како ова девојче кое спие на улица во Измир.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

На пат кон Грција

Откако ќе ја напуштат Турција, бегалците се надеваат дека ќе стигнат до Европа преку Грција. На оваа офотграфија, група бегалци во гумен чамец патуваат кон островот Кос.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

Кон континентална Европа

Девојче од Сирија спие под патничко седиште на траектот кој ги превезува бегалците од островот Кос кон пристаништето Пиреа. Оттаму, илјадници бегалци секојдневно го продолжуваат патот на север кон границата со Македонија.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

Затворени граници

Минатиот месец Македонија прогласи вонредна состојба и најави дека ќе ја мобилизира армијата за да го спречи напливот на бегалци на својата јужна граница. Откако ќе ја минат границата на бегалците им претстои вистинска борба за да се качат во возот кој ги превезува кон Србија на станицата во Гевгелија.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

Одмор во Белград

Бројот на бегалците кои поминуваат низ Македонија и Србија се зголемува. Белград често се користи како место за одмор. Според Меѓународната организација за миграции, во првата половина на 2015 година, 160 илјади бегалци минале низ земјите на Југоисточна Европа.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

И Унгарија е преоптоварена

Законодавците во Будимпешта ги зголемија казните за илегално минување на границата, а полицијата постојано се судира со бегалците кои сакаат брзо да ја напуштат земјата. Унгарија тврди дека ги применува ЕУ-правилата, но илјадници бараат да бидат пуштени да продолжат натаму... кон Германија.

Опасна авантура: патот на бегалците од Сирија до Германија

Топло добредојде

Илјадници бегалци пристигнаа во Австрија и Германија откако со денови беа заглавени во Унгарија. Многу жители на Минхен ги пречекаа на железничката станица и се обидоа да им помогнат колку што можат.

повеќе применливо?


Државните и недржавните групи мораат да сфатат дека правото нема да ги сопре да победат. Правото не е ограничување да се победи во одредена битка, па дури и вјна. Напротив, тоа креира рамка. На сите ни е потребна рамка во животот, ако немате рамка, што останува? Особено во војните, што ви останува? Ви останува комплетен хаос и неказнивост. Кога го дискутираме ова со сите групи и држави, воочуваме дека постои свесност за неопходноста од таква рамка.

Треба да се вложат повеќе напори за да се изнајдат начини да се почитува правото. Тоа води кон разбирањето дека: а) правото не ве ограничува да победите и б) помага за рехабилитација на земјата по војната бидејќи доколку одредени прекршувања биле избегнати, доколку законот бил почитуван, тогаш е полесно да се врати мирот затоа што чувството на омраза и одмазда не е на високо ниво. За нас е важно да ги убедиме луѓето за вредноста на ова право и да ги убедиме државите да застанат зад него и да ја сфатат вредноста и корисноста од него. Студијата јасно покажува дека луѓето гледаат корисност во тоа војната да има граници. Ние велиме дека државите треба да реагираат соодветно на тоа.

Еван Ватсон го води одделот за комуникации со јавноста во ИЦРЦ во Женева. Интервјуто го водеше Винсент Хејгс


Следете нѐ