Самоубиствени напади во парламентот и во мавзолејот во Техеран

Во координирани напади во Техеран, атентатори самоубијци се разнесоа во парламентот и во мавзолејот на Хомеини. Одговорност презеде „Исламска држава“.

Атентаторот самубиец во иранскиот парламент ѝ припаѓал на група напаѓачи кои исто така влегле во зградата, јави иранската државна телевизија.

Според агенцијата Исна, во парламентот упаднала група напаѓачи. Тие прво го убиле стражарот, а потоа еден од напаѓачите се кренал во воздух. Иранската телевизија Ириб јави дека еден напаѓач активирал експлозив во една од канцелариите во парламентот.

Веднаш потоа стигна веста дека и во мавзолејот на ајатолахот Хомеини, се случиле два самоубиствени напада на „терористи“.

Агенциите јавуваат за два самоубиствени напада во мавзолејот на Хомеини

Во нападите во Техеран, кои сѐ уште не се завршени, досега има осуммина загинати и повеќе повредени. Исна јави дека се затворени сите влезови и излези од парламентот. На пратениците и новинарите им е кажано да останат на местата. Одговорност за нападите презеде „Исламска држава“

Иран досега беше релативно поштеден од напади. Шиитската регионална сила е активна во конфликтите во Ирак и Сирија. Од страна на џихадистичката милиција „Исламска држава“ и други сунитски екстремистички групи постојано има закани против Иран, но досега во земјата не беа извршени поголеми напади.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Што е „Исламска држава“?

Се смета дека „Исламска држава“ е фракција од терористичката организација Ал Каеда, т.е. сунитска милитантна група, за која се верува дека е формирана како одговор на недовербата и фрустрациите од неуспешното владеење на владите во Сирија и Ирак. На нивното знаме пишува „Мухамед е пророкот на Бог“ и „Нема друг бог освен Алах“ - фрази со кои се согласуваат сите муслимани, не само „ИД“.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Каде е активна „Исламска држава“

Целта на „Исламска држава“ е формирање на „калифат“ - држава каде се почитуваат традиционалните вредности на исламот и шеријатското право. Поради нестабилноста на регионите во Сирија и Ирак, „Исламска држава“ успеа да освои и да стави под своја контрола тероитории во двете држави.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Што ја прави „Исламска држава“ различна?

Клучна разлика е бруталноста на „Исламска држава“ со која се влева страв кај противниците и цивилите - преку егзекуцијата со обезглавување и бруталното насилство. Лидерите на „ИД“ велат дека владеат со регионите кои ги освојуваат. Експертот за Средниот Исток, Шади Хамид за ПБС изјави: „Тие нудат социјални услуги. Управуваат со локалната власт. Обезбедуваат минимално ниво на право и поредок“.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

„ИД“ во однос на останатите терористички организации?

„ИД“ е активна во Сирија и Ирак, но нигериската терористичка организација Боко Харам неодамна ја изрази својата поддршка. Тоа е како натпревар во суровост: додека Боко Харам е одговорна за 13.000 смртни случаи, „ИД“ е одговорна за најмалку 24.000 повредени или убиени. Ал Каеда се дистанцираше од „ИД“, а една од нејзините фракции наречена Нусра Фронт се бори против „ИД“.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Кои се следбениците на „Исламска држава“?

Нешто по кое се разликува „ИД“ се нејзините следбеници. Повеќе од 20.000 странски борци се придружија на групата, од кои повеќе од 4.000 доаѓаат од западна Европа и северна Америка. На сликата се прикажани државите од каде што потекнувааат најголемиот дел на борците. Најголем број борци - споредено со вкупниот број на жители на земјите, доаѓаат од мали земји како Шведска и Белгија.

Што всушност претставува „Исламска држава“?

Што преземаат западните влади против „Исламска држава“?

Од август 2014 година, коалиција предводена од САД спроведува воздушни напади против цели на „ИД“ во Сирија (1.422 напади) и Ирак (2.242 напади). Некои влади исто така беа активни во рамките на нивните држави: Германија ќе процесуира најмалку 30 осомничени милитанти кои се вратиле од Сирија, додека Саудиска Арабија уапси 93 осомничени милитанти во април 2015 година.

Следете нѐ