Собранискиот маратон продолжува во вжештена атмосфера

По жестоките вербални препукувања за време на викендот меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, во Собранието денеска продолжува конститутивната седница. На дневен ред и натаму се истите точки, исходот неизвесен.

СДСМ најавува скорешен избор на нов претседател на Собранието, додека ВМРО-ДПМНЕ продолжува со блокадите и обвинувањата дека се ризикува унитарниот карактер на државата. Во пресрет на денешното продолжение на собраниската конститутивна седница, викендот мина во размена на навреди и обвинувања меѓу двете најголеми политички партии во парламентот. „Фронтот“ го отвори лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски кој се закани со „остра реакција од народот“, доколку СДСМ се обиде со „незаконско и неделовничко однесување“ да избере претседател на Собранието. Во интервју за српски „Блиц“, Груевски тврдеше дека, доколку се формира коалиција меѓу СДСМ и трите албански политички партии, „Македонија ќе стане бинационална држава“.

Во повеќе провладини медиуми од вчера кружат информации, чиј извор се функционери на ВМРО-ДПМНЕ, дека СДСМ за денеска подготвува „насилен упад во Собранието“.

Груевски се заканува со „остра реакција на народот“

Обвинувања за поттикнување насилство доаѓаат и на сметка на Груевски од СДСМ. Оттаму порачуваат дека „многу бргу ќе биде избран нов претседател на Собранието“ и апелираат за мирен трансфер на власта.
„Груевски има интерес да ја дестабилизира државата затоа што се надева дека ќе избегне одговорност за криминалот“, одговараат Социјалдемократите.

Од партијата во повеќе наврати најавуваа дека Собранието наскоро ќе биде деблокирано, но досега не изнајдоа начин да го сторат тоа. Не помина ни минатонеделниот обид преку потписи на десет пратеници да се премине на следната точка за избор на спикер, откако претседавачот Трајко Вељаноски го отфрли предлогот. 

Конститутивната седница на Собранието формално започна на 30 декември минатата година, но оттогаш, изборот на претседател, а потоа и обидот да се избере влада од пратениците на мнозинството кое го формираа СДСМ, ДУИ, Алијансата на Албанците и Беса, е блокирано од ВМРО-ДПМНЕ.

Претставниците на ЕУ, САД и НАТО во повеќе наврати упатија апели да се почитува мнозинската волја на граѓаните и да се дозволи избор на собраниски спикер и на нова влада во Македонија.

Како функционира Собранието?

Законодавна власт

Носител на законодавната власт во Македонија е Собранието. Пратениците кои го сочинуваат се избираат на општи и непосредни парламентарни избори и нивниот број може да биде од 120 до 140, но од првите избори досега, нивниот број е 120. Пратениците во Собранието се избираат со мандат од 4 години. Предвремено распуштање пред истекот на мандатот е можно доколку мнозинството пратеници гласаат за тоа.

Како функционира Собранието?

Постојано заседание

Собранието е во постојано заседание и по конституирањето на пратеничкиот состав претседателот само ги известува пратениците за терминот и дневниот ред на седниците. Пратениците ја извршуваат својата функција преку учеството во пленарните седници и седниците на собраниските тела. Собраниските комисии немаат право да донесуваат одлуки, туку само да даваат мислења и предлози.

Како функционира Собранието?

Надлежности

Надлежностите на Собранието и основните правила за неговото функционирање, се дадени во Уставот. Затоа тоа што не постои Закон за Собрание, деталите околу постапката за неговата работа и неговите тела се регулирани со Деловникот за работа на Собранието.

Како функционира Собранието?

Како се носат законите?

Една од главните задачи на Собранието е носењето на закони. Законите ги претставуваат правилата во општеството и со нив на граѓаните им се гарантира некое право, им се забранува некое поведение, или им се наредува да постапуваат на одреден начин. Во зависност од видот на законите, тие можат да се донесат со просто, апсолутно, двотретинско (квалификувано) или двојно мнозинство.

Како функционира Собранието?

Просто мнозинство

За законите кои се донесуваат со просто мнозинство потребно е позитивно да се изјаснат мнозинството од присутните пратеници во Собранието, но најмалку една третина од вкупниот број на пратеници, односно најмалку 41.

Како функционира Собранието?

Апсолутно мнозинство

За да се донесе закон за кој е потребно апсолутно мнозинство, потребна е поддршка од страна на мнозинството од вкупниот број на пратеници во Собранието, односно најмалку 61 пратеници.

Како функционира Собранието?

Двотретинско (квалификувано) мнозинство

Двотретинско или квалификувано значи дека за одреден закон е потребно позитивно да се изјаснат две третини од вкупниот број пратеници во Собранието. Ова значи дека законот е донесен кога за неговото донесување гласале 80 пратеници.

Како функционира Собранието?

Двојно мнозинство

Двојно мнозинство е потребно за законите што се однесуваат на правата на заедниците (употреба на јазици, лични документи, употреба на симболи и сл.), Собранието одлучува со мнозинство гласови, при што е потребно да се изјасни и мнозинството од пратениците што припаѓаат на заедниците што не се мнозинство во Република Македонија, т.н. Бадентерово мнозинство.

Како функционира Собранието?

Дефинирани со Уставот

Во Уставот на Република Македонија се точно прецизирани законите за кои се бара двотретинско мнозинство. Тоа се: Законот за грб, знаме и химна; Законот за организација на органите на државната управа; Законот за судови; Законот за локална самоуправа; Законот за одбрана и законите за судски постапки.

Следете нѐ