Стево Пендаровски

Стево Пендаровски, роден на 3 април 1963 година во Скопје, е македонски политичар, професор и правник.

Во 2014 година Пендаровски беше кандидат за претседател на РМ на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. Кариерата ја започнува во одделот за аналитика во МВР. Во 2001 е именуван за советник за национална безбедност и надворешна политика на тогашниот претседател Борис Трајковски. Во 2004 и 2005 е шеф на Државната изборна комисија. Од 2017 година е Национален координатор за НАТО.

1 | 3