#dw_BalkanBooster во Скопје

Now live
01:50 минути
Политика | 30.09.2018

#dw_BalkanBooster: Вистината е во средина

Now live
02:44 минути
Политика | 27.09.2018

#dw_BalkanBooster: „Се надевам само дека нема сите да се и...

Now live
01:26 минути
Политика | 26.09.2018

#dw_BalkanBooster: Во потрага по македонско-грчки приказни

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 1

Први „во вода“ скокнаа филмаџиката Валентина Баталиќ од Хрватска и новинарот Азем Куртиќ од Босна и Херцеговина. Можеби е подобро да се каже скокнаа „во море“, зашто Азем во првата недела од септември ја посети Валентина во Сплит. Нему ова не му беше скок во ладна вода, бидејќи тој веќе учествуваше во Balkan Booster минатата година и важи за искусен „балканбустерџија“.

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 2

Овој тандем важи како концентрација на „woman power“ во Balkan Booster 2018. Ермелинда Марку од Албанија и Егзона Рафуна од Косово, двете новинарки, имаат многу нешто заедничко. Речиси поголем предизвик им е да пронајдат разлики, отколку сличности меѓу нивните земји и култури.

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 3

Филип Лукиќ од Србија завршил новинарство во Белград, а во моментов студира социологија во Берлин. Тој прв беше во посета на Дрилон Малоку на Косово, во градот кој Албанците го нарекуваат Феризај, а Србите - Урошевац. Искуството на овој тандем е посебно интересно со оглед на историскиот момент. Филип призна дека пред да го посети Дрилон, за Косово не знаел речиси ништо.

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 4

Случајот сакаше Кристина Озимец, новинарка од Македонија, и нејзината колешка Алексија Калаиѕи од Грција, да се дружат во Скопје токму за време на референдумот за името. Решавањето на проблемот за името и Договорот од Преспа, како и односите на двете земји, се во фокусот на интересот на Кристина и Алексија.

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 5

Писателот, новинар и драматург Срѓан Сандиќ од Хрватска требаше прв да ја угости новинарката Јована Ристиќ од Врање, но во последен момент дојде до промена на планот, така што Јована мораше прва да се покаже како домаќинка. На Срѓан првата асоцијација на Врање му беше Бора Станковиќ, а Јована му покажа и некои други особености на својот крај.

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 6

Фокусот на кариерата на новинарот Ардит Тоци од Албанија се општествениот дијалог и социјалните мрежи. Оттука, Ардит беше идеален кандидат за нашиот проект. И идеален партнер на новинарката Јелена Контиќ, родум од Никшиќ, која работи за независниот црногорски дневен весник Вијести.

Четиринаесеттемина љубопитни

Тандем бр. 7

Last but not least - како последни на терен излегуваат новинарката од Војводина, Леа Котлица и нејзиниот колега од Босна и Херцеговина, Љупко Мишелиќ. Леа, како и Азем, веќе учествуваше во првото издание на Balkan Booster и e една од „ветераните“ во овој проект. Од тоа Љупко сигурно само ќе профитира.

Now live
02:59 минути
Уметност | 10.09.2018

#dw_BalkanBooster: Во борба против „штетниците“ во општест...

Now live
03:25 минути
Политика | 24.09.2018

#dw_BalkanBooster: Идентификацијата со албанското и косовс...

#dw_BalkanBooster во Солун

Now live
01:39 минути
Политика | 26.11.2018

#dw_BalkanBooster: Големиот македонско-грчки предизвик

Now live
02:37 минути
Политика | 20.11.2018

#dw_BalkanBooster: „Сте слушнале за некаква Северна Македо...

Now live
01:08 минути
Политика | 19.11.2018

#dw_BalkanBooster: Солунски приказни

Now live
01:57 минути
Историја | 20.09.2018

#dw_BalkanBooster: Амамот во Вучитрн

Now live
02:42 минути
Општество | 25.09.2018

#dw_BalkanBooster: Урошевац или Феризај?

Следете нѐ

Albanian Shqip

Amharic አማርኛ

Arabic العربية

Bengali বাংলা

Bosnian B/H/S

Bulgarian Български

Chinese (Simplified) 简

Chinese (Traditional) 繁

Croatian Hrvatski

Dari دری

English English

French Français

German Deutsch

Greek Ελληνικά

Hausa Hausa

Hindi हिन्दी

Indonesian Indonesia

Kiswahili Kiswahili

Macedonian Македонски

Pashto پښتو

Persian فارسی

Polish Polski

Portuguese Português para África

Portuguese Português do Brasil

Romanian Română

Russian Русский

Serbian Српски/Srpski

Spanish Español

Turkish Türkçe

Ukrainian Українська

Urdu اردو