ЦДУ - Христијанско демократска унија

Во моментов најсилна политичка партија во Германија, предводена од Ангела Меркел. На власт е најдолго од крајот на Втората светска војна.

ЦДУ е формирана по Втората светска војна. Пет од осуммината канцелари од 1949 година дојдоа од ЦДУ. Има 470 илјади членови и гласачка база од христијани и конзервативци.

1 | 22