11 корисни совети за германските супермаркети

11 корисни совети за германските супермаркети

Треба да се знае што се бара

Продавниците за прехранбени производи во Германија се категоризирани, а тоа може да збуни многу новодојдени. Некои ланци се супермаркети, други се викаат дисконти. Покрај тоа има и био-маркети, кои продаваат само био-производи. За рецепти од Блискиот Исток се препорачува купување во турски и арапски маркети, за азиската кујна пак - азиските маркети. Па и не е така тешко ако човек знае што бара.

11 корисни совети за германските супермаркети

Разновидност или добра цена

Типичните супермаркети имаат широка палета на производи, а дисконтите имаат помалку марки и производи, што некогаш може да фрустрира. Сепак, политиката на ниски цени во дисконтите се покажа како успешен модел, па така Алди и Лидл имаат филијали во цел свет.

11 корисни совети за германските супермаркети

Без ситни пари нема количка за пазарење

Многу доселеници се чудат што количките се врзуваат една со друга. Мора да се уфрлат 50 центи или 1 евро за да се ослободи количка за користење, што секако не е пара која некого би го предомислила од кражба на количката. Но, заштита од кражба и не е целта на капарот за количка. Тој треба да ги мотивира купувачите по користењето уредно да ја вратат количката на свое место.

11 корисни совети за германските супермаркети

Одушеви ја татковината со ниски цени

Пудинг во дисконт предизвика дипломатска вознемиреност откако Израелец на сега веќе избришаната Фејсбук-страница Олим Л-Берлин или во превод „Да се преселиме во Берлин” ја постираше сметката од маркетот како доказ за неверојатно ниските цени во германскиот главен град. Израелски политичари беа бесни што „Израелците би ја напуштиле земјата за еден пудинг”.

11 корисни совети за германските супермаркети

Јајцата не се во фрижидер

Секој Северноамериканец во потрага по јајца би се упатил кон фрижидерите. Во Германија јајцата се на обична полица. Зошто? За да се спречи ширење на салмонели во САД јајцата се дезинфицираат пред продажбата и процесот го уништува надворешниот заштитен слој, поради што јајцата мора да се чуваат на ладно. Во ЕУ јајцата не се третираат - наместо тоа се вакцинираат кокошките.

11 корисни совети за германските супермаркети

За неделите да се планира однапред

Наполнете си го фрижидерот однапред, оти во недела продавниците не работат. Продажното време е законски регулирано и работниците имаат загарантиран еден ден одмор во неделата. Алтернатива се киосци и бензински пумпи, кои работат и во недела и имаат само најосновни работи. Има и исклучоци: во недели кои се регулирани да бидат работни, особено пред Божик, може да работат сите продавници.

11 корисни совети за германските супермаркети

Продолжените викенди се како апокалипса

Празници како Велигден и Божик германските семејства ги слават со празнични ручеци и вечери. Купувањето пред таквите празници е налик на апокалипса пред атомски напад. Ако на таков ден ви треба само чоколадо или леб, одете во пекарницата, во киоск или заборавете сосема на производот. Ова е добронамерен совет.

11 корисни совети за германските супермаркети

Нова каса прави хаос

Кога во супермаркет заради гужва се отвора нова каса прочуениот германски ред и поредок исчезнува. Предност нема оној што најдолго чека во редот, туку почнува трка за тоа кој прв ќе застане и притоа се користат лакти, колички и други средства. Кога се работи за тоа да се заштедат неколку минути, Германците не знаат за стоп.

11 корисни совети за германските супермаркети

Значењето на разделниците на лента во маркет

Искрено, имате ли идеја како се викаат оние долги нешта за одделување на производите на еден од тие на друг купувач на лентата на каса? Ако во Германија ставите неколку производи на лента и мислите дека уште има време да ја ставите разделницата пред да дојдете на ред, заборавете – веќе ви се гарантирани лути погледи и можно е веќе друг да ја завршил работата за вас. Приоритет си е приоритет.

11 корисни совети за германските супермаркети

Луѓето на каса се ефективни и кога седат

Северноамериканците се навикнати луѓето на каса да работат во стоење, додека пак доселениците во Германија наидуваат на малку поинаква слика – на каса се седи, но тоа не ги прави работниците ништо помалку ефективни.

11 корисни совети за германските супермаркети

Пакувај брзо!

За доселениците е стрес тоа што мора брзо да се пакува и има само малку простор за производите. Се сеќавате на разделниците од пред малку? Е, па тие веќе не играат никаква улога, бидејќи касиерот едноставно ги става работите од следниот клиент кај вашите. Ако не сте доволно брзи во пакувањето, сами сте си виновни.

Каде се наоѓаат јајцата? Зошто количките се врзани една со друга? При првата посета на германски супермаркет некои работи може да изгледаат чудно. Еве што треба да се знае.

Следете нѐ