Një javë vendimtare për Turqinë

Atentati me bombë në Stamboll ku sipas njoftimeve humbën jetën 17 vetë dhe procesi për ndalimin e AKP-së është kthyer në temë të komenteve të të përditshmeve gjermane.Gazeta e Kölnit "Kölner Stadt Anzeiger shpreh shqetësimin për pasojat e atentatit në të ardhmen: "Bombat e Stambollit mund të trondisin themelin e demokracisë turke. Se sa i dobët është një fundament i tillë duket nga procesi i hapur për ndalimin e partisë islamike-konservative AKP në turqi. Me ndihmën e Gjykatës kushtetuese kundërshtarët e Erdoganit, kemalistët opozitarë po përpiqen të arrijnë atë që nuk kanë rritur në kutitë e votimit. Kryeministri popullor duhet të fshihet nga skena politike. Me vendimin në procesin e ndalimit të AKP-së, Turqia ndodhet këtë javë para një jave vendimtare.Që kjo filloi me një ngjarje të përgjakshme, është tragjike jo vetëm për viktimat e atentatit, por për të gjithë Turqinë."

"Frankfurter Neue Presse" shtron pyetjen kush fshihet pas terrorit?"Nuk është e vërtetuar nëse pas atentatit fshihet PKK-ja. Në të shkuarën atentate të tilla janë porositur edhe nga nënshteti, një konglomerat i agjentëve, ish-pjesëtarëve të ushtrisë dhe policisë. Këta njerëz e dinë se autonomia për kurdët dhe pjekuria e Turqisë për BE-së do të hidheshin kilometra pas, po qe se rreziku nga PKK-ja vlerësohet si i madh. Nga ana tjetër vetë PKK-ja ka një konflikt të brendshëm, mes forcave konstruktive dhe atyre destruktive. Këta të fundit duken më të fuqishëm siç e tregoi edhe rrëmbimi i tre gjermanëve."

Hessische Allgemeine (Kassel) merr në shqyrtim qëndrimin e perëndimit ndaj Turqisë: "E rëndësishme është që perëndimi të bëjë gjithçka që të forcohen forcat demokratike në Turqi. Atentati pavarësisht se kush e kreu, tregoi se sa e rëndësishme është kjo mbështetje. Kryeministri Erdogan ka një rol qendror këtu, por që do të dobësohej së tepërmi po qe se partia e tij AKP do të ndalohej...Një ndalim i AKP-së mund të sillte gjithçka, por jo mbrojtjen nga terrorizmi islamist."Gazeta e Kölnit "Kölner Stadt Anzeiger shpreh shqetësimin për pasojat e atentatit në të ardhmen: "Bombat e Stambollit mund të trondisin themelin e demokracisë turke. Se sa i dobët është një fundament i tillë duket nga procesi i hapur për ndalimin e partisë islamike-konservative AKP në turqi. Me ndihmën e Gjykatës kushtetuese kundërshtarët e Erdoganit, kemalistët opozitarë po përpiqen të arrijnë atë që nuk kanë rritur në kutitë e votimit. Kryeministri popullor duhet të fshihet nga skena politike. Me vendimin në procesin e ndalimit të AKP-së, Turqia ndodhet këtë javë para një jave vendimtare.Që kjo filloi me një ngjarje të përgjakshme, është tragjike jo vetëm për viktimat e atentatit, por për të gjithë Turqinë."

"Frankfurter Neue Presse" shtron pyetjen kush fshihet pas terrorit?"Nuk është e vërtetuar nëse pas atentatit fshihet PKK-ja. Në të shkuarën atentate të tilla janë porositur edhe nga nënshteti, një konglomerat i agjentëve, ish-pjesëtarëve të ushtrisë dhe policisë. Këta njerëz e dinë se autonomia për kurdët dhe pjekuria e Turqisë për BE-së do të hidheshin kilometra pas, po qe se rreziku nga PKK-ja vlerësohet si i madh. Nga ana tjetër vetë PKK-ja ka një konflikt të brendshëm, mes forcave konstruktive dhe atyre destruktive. Këta të fundit duken më të fuqishëm siç e tregoi edhe rrëmbimi i tre gjermanëve."

Hessische Allgemeine (Kassel) merr në shqyrtim qëndrimin e perëndimit ndaj Turqisë: "E rëndësishme është që perëndimi të bëjë gjithçka që të forcohen forcat demokratike në Turqi. Atentati pavarësisht se kush e kreu, tregoi se sa e rëndësishme është kjo mbështetje. Kryeministri Erdogan ka një rol qendror këtu, por që do të dobësohej së tepërmi po qe se partia e tij AKP do të ndalohej...Një ndalim i AKP-së mund të sillte gjithçka, por jo mbrojtjen nga terrorizmi islamist."Na ndiqni!