1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Da li biste se kladili na Srbiju?

6. februar 2018.

Evropska perspektiva veoma je značajna za Srbiju – omogućila je povećanje stranih investicija i korisna je za smirivanje tenzija, kaže za DW komesar EU Johanes Han nakon predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan.

https://p.dw.com/p/2sCMz
Foto: DW/B. Riegert

„EU izvozi stabilnost, ne uvozi nestabilnost“

DW: Kada pogledate dokument koji je danas predstavljen, šta biste rekli da je najveći problem Balkana? Korupcija?

Johanes Han: Korupcija je zaista jedan od najvećih problema u regionu, drugi je bar u nekim delovima regiona nedostatak ekonomske perspektive. Tu postoji međuzavisnost: investitore možete privući samo ako je pravosudni sektor stabilan: To je jedan od faktora koji za sobom povlači pozitivne rezultate, koji je važan i relevantan i za ekonomski razvoj.

- pročitajte još: EU i Balkan: Nije to prava ljubav

Kada pogledate različite zemlje o kojima govorite, za koju od tih zemalja biste rekli da ima najbolje šanse da se pridruži EU 2025?

Ne bih mogao da kažem koja zemlja će prva da prođe kroz cilj; Srbija i Crna Gora su počele pristupne pregovore i moglo bi se reći da su najviše napredovale, ali, da ponovim: još smo u relativno ranoj fazi i rano je da se bilo šta precizira.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim napretkom Srbije?

Jesam, inače ne bismo bili tamo gde smo sada u pregovorima; čim smo počeli prva poglavlja u pregovorima, došlo je do buma investicija međunarodnih firmi u Srbiji, i to upravo zbog stabilizacije sistema, osećaja da sada tamo vredi investirati. Mislim da je to dobar primer. Drugo, ako pogledate na vrlo tragični događaj, na ubistvo na severu Kosova, pre nekoliko godina bi to sigurno dovelo do oružanog sukoba, do nasilja; ovaj put su dva predsednika posegla za telefonom, pozvala jedan drugog, poslužila se odgovornim, umirujućim rečima, tako da se – u dobrom smislu reči – ništa nije desilo. Baš zbog evropske perspektive.

- pročitajte još: EU postaje balkanska – i to stvarno!

Ali, problemi između Srbije i Hrvatske stvaraju veliku napetost, Vi ste pomenuli teškoće oko korupcije i privrede, ali to su vrlo objektivne stvari, a čini se da su najveći problemi psihološke prirode, ako samo pogledate raspravu oko holokausta, činjenicu da se dvoje predsednika nisu sastajali od 2013, kako mislite da rešite te psihološke probleme u odnosu Hrvatske i Srbije?

Još jednom: činjenica je da im evropska perspektiva pomaže da prevaziđu njihove, da kažemo, međunacionalne tenzije, etničke tenzije, i mislim da je veliki zadatak da se srede odnosi te dve zemlje i ne samo između njih, već i između ostalih i između različitih etničkih grupa. Bez evropske perspektive oni ne bi prevazišli te tenzije i zato nam je ta pesrpektive potrebna.

- pročitajte još: Do 2025? – smela prognoza

Ne znam da li se rado kladite – verovatno ne – da li biste se kladili na to da će Srbija postati deo Evropske unije, evo da joj budem naklonjen – 2025. Da ili ne?

Rekoh, ne bih se kladio na to ko je broj jedan, to stvarno zavisi od političke volje i sposobnosti lidera; za neke zemlje je moguće da to dostignu, ali put je još dug.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android