1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Dejv Gan i britanski elektro pop

3. novembar 2007.

Nakon reizdanja gotovo svih albuma kultnog sastava Depeche Mode, došao je i taj trenutak da svetlost dana ugledan novi, drugi po redu album Dejva Gana, pevača ove britanske grupe.

https://p.dw.com/p/C0c0
Dave Gahan
Dave GahanFoto: dpa

«Kingdom» je aktuelni singl sa poslednjeg albuma Dejva Gana (Dave Gahan) »Hourglass», na kome je pevač britanske grupe »Depeche Mode» radio gotovo četiri godine.

Depeche Mode
Depeche ModeFoto: presse

«Kada sam započinjao rad na albumu nisam imao neku unapred određenu ideju ili temu.Više je to bila želja da predstavim sebe, da zapravo shvatim ko sam ja.»

Mnogi Gana znaju kao harizmatičnog pevača «Depeche Mode-a».Od svog nastanka 1980-te, grupa je prodala 90 miliona albuma širom sveta.

Iako je bendu gitarista Martrin Gor pisao pesme, zastitni znak Depeche Mode- je zapravo Dejv Gan.On je postao pop ikona smatraju i nemački fanovi Dejvove muzike i Dipeš moda.

- On je najbolji. Volim njegovu muziku.

- On je moj idol već 23 godine.

- Depesche Mode ne bi postojao bez njega.

Dejv promoter britanskog synth popa
Dejv promoter britanskog synth popaFoto: dpa

Na proslavi povodom izdavanja nove Ganove ploče, održanoj u Berlinu, eksperti su se složili da se na njoj još oseća jak uticaj Depesche Mode-a:

«Depesche Mode je uvek pratio neki kult. Dejv Gan je voleo da bude ili u ulozi spasitelja ili je bio onaj koji je ispaštao za naše grehe», kaže Tomas Vilend.

Depeche Mode - uvek inovirane synth-pop melodije

«Depeche Mode je klasičan primer sinitisajzerskog popa.Ali kao i svi klasici nikad ne ostaje isti.Oni su pronašli način kako da uvek zvuče novo i sveže», misli DJ Uve Marks:

«Dejv Gan se pokazao jednako dobar i kaosolo umetnik, bez obzira njegovue pretežno melanholične motive.»

Svojim drugim solo albumom on je ponovo pokazao da ume da piše pesme:

Dave Gahan na sceni
Dave Gahan na sceniFoto: AP

«Nedavno sam pročitao nešto od Tomasa Vejtsa što mi se svidelo.Vejts tu kaže da kada nešto počinješ, sve što radiš je zapravo mali deo nekoga drugog, nečega već viđenog.Moraš da prođeš kroz tu fazu tuđeg karaktera.Na kraju ipak ostaneš sam sa sobom.Tada možeš čuti sopstveni glas. Ja mislim da je to počelo i meni da se desava..»

Nema sumnje da će Gan iskazati svoje novootkriveno samopuzdanje već na pripremama za novi projekat Depesche Mode, koji bi trebalo da se pojavi sledeće godine. Obožavaoci to jedva čekaju.