1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Nauka

Dijagnoza korone za samo sat vremena

25. mart 2020.

Pogon kompanije „Kiagen“ u blizini Kelna, koji proizvodi testove na COVID-19, povećao je proizvodnju na milion i po testova mesečno. Test je unapređen i dijagnostifikuje prisustvo korona-virusa za samo sat vremena.

https://p.dw.com/p/3a17h
Foto: picture-alliance/dpa/Keystone/D. Balibouse

U pogonu „Kiagena“ (Qiagen) u Hildenu kod Kelna jedva uspevaju da odgovore na trenutnu potražnju. Ta biotehnološka kompanija proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, a to sada uključuje i brzi test za novi korona virus.

„U vrlo kratkom roku smo povećali proizvodnju za više od 70 odsto. Toliko smo je intenzivirali da ćemo sa sadašnjih milion i po testova mesečno – a ide jedan test po pacijentu – na kraju godine moći da proizvedemo 20 miliona testova mesečno“, kaže Tomas Turinger, portparol firme.

Od protekle sedmice – za čitavu Evropu

Kompanija Kiagen je brzo reagovala na novonastalu situaciju. Oprema za testiranje koja je na tržištu od 2018. godine unapređena je i sada može da dijagnostikuje prisustvo korona-virusa za samo sat vremena. Taj brzi test predviđen je za upotrebu u bolnicama i laboratorijama, a od protekle sedmice može da se koristi u čitavoj Evropi.

„Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države. Razlika se posebno ogleda u tome koliko su države brzo prepoznale virus i da li su brzo postupile ili ne“, kaže Turinger. „Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recio SAD-a. Potražnja za testovima ipak raste u svim zemljama. Iz tog razloga je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u celom svetu.“

Rezultati kompanije Kiagen probudili su interesovanje kod drugih kompanija. Američki proizvođač opreme za laboratorije, Termo Fišer, spreman je da kupi Kiagen za oko deset milijardi evra.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android