1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Išinger: Direktni pregovori sredinom jeseni

13. avgust 2007.
https://p.dw.com/p/BU3l

Ujedinjene nacije su ponovo zatražile brzo rešavanje statusa Kosova. Svako odlaganje negativno će se direktno odraziti na razvoj pokrajine a dugoročno i na stabilnost i bezbednost regiona, ocenio je pomoćnik generalnog sekretara svetske organizacije Ad Melkert u Parizu. Odvojeno je evropski predstavnik u pregovaračkoj Trojci za Kosovo najavio da bi direktni susreti srpske i albanske strane mogli da budu organizovani sredinom jeseni.

Volfgang Išinger je kazao da će se Trojka sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i Prištini ponovo sastati već krajem ovog meseca. Išinger je posle prve runde razgovora okončane juče izrazio umereni optimizam da će do rešenja koje bi bilo rezultat dogovora moći da se dođe do 10. decembra.

«I u Srbiji i na Kosovu tokom narednih meseci bi trebalo da budu održani izbori. U Beogradu nam je sa zabirnutošću ukazano da bi, ukoliko bi na Kosovu došlo do nemira, to ojačalo radikalne snage u Srbiji. Srpska strana nam je garantovala da će učiniti sve da sa njene strane ne bude nikakvih provikacija. U Prištini smo slično obećanje dobili od kosvoske strane i to smo preneli srpskoj strani. Time je učinjen prvi mali korak stvaranja poverenja. Umetnost diplomatije upravo i jeste da se sa malih koraka prelazi na veće. Trojka zna je da je ovo veoma težak poduhvat ali ne prihvatam tvrdnje da je nemoguć.», kazao je nemački diplomata u intervjuu berlinskom radiju.

Volfgang Išinger je korigovao i raniju najavu da će Trojka usvojiti podelu Kosova. U intervjuu prištinskoj štampi danas je ukazao da će pregovarači prihvatiti predlog o podeli ako ga podnesu i Beograd i Priština ali je istakao da međunarodna zajednica ne zagovara takvo rešenje.