1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kriza još traje

Suzane Hen17. oktobar 2008.

Uprkos smirivanju na svetskim finansijskim tržištima, kriza još nije prevladana. Zato su na sastanku na vrhu EU usvojeni konkretni zaključci o tome kako sprečiti buduće krize te vrste i kako se boriti protiv recesije.

https://p.dw.com/p/Fbe3
Lideri EU zajednički protiv finansijske krize
Lideri EU zajednički protiv finansijske krizeFoto: AP

Dogovoreno je da se osnuje Savet Evropske unije za krize, podrška će biti pružena ne samo bankama, nego i industriji.

„Mislim da smo našli zadovoljavajući, zajednički pristup svih članica. To je važan znak jedinstva i isto tako važan korak ka većoj saradnji kod budućih kriza“, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Konkretne predloge pripremiće Evropska komisija do kraja godine. Ali, sve neće ostati ograničeno na Evropu, rekao je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

„Evropa je učinila što je moralo da se učini. Ali sada su pogođene i zemlje ubrzanog razvoja i rešenje problema mora se tražiti zajednički.“

Smanjenje emisije ugljendioksida pogodiće privrede Italije i Poljske
Smanjenje emisije ugljendioksida pogodiće privrede Italije i PoljskeFoto: AP

Skupa zaštita klime

Sporova je bilo oko mera za zaštitu klime. Predviđeno je da se emisija ugljendioksida do 2020. smanji za 20 odsto, ali su se tome odlučno usprotivile Italija i Poljska ukazujući na velike troškove.

„Važno je da se zaključi da ostajemo pri zaštiti klime i postavljenim rokovima. Ne sporim da je to ambiciozan poduhvat“, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Uspeh sastanka je usvajanje „Evropskog pakta o useljavanju i dodeli azila“ kojim se koordiniše borba protiv ilegalnog useljavanja i usklađuje politika legalnog dolaska.

Za sledeći sastanak na vrhu u decembru ostavljeno je da se postigne dogovor o tome šta dalje sa Lisabonskim ugovorom o reformi EU, koji je blokiran zbog ishoda irskog referenduma, a ostalo je nejasno i kada će biti obnovljeni pregovori sa Rusijom o novom sporazumu o partnerstvu.