1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Loši vremenski uslovi

Danijel Šeškevic8. avgust 2005.

Odloženo je spuštanje na zemlju letilice Diskoveri. Nasa će sa sletanjem poikuštai sutra.

https://p.dw.com/p/BAgz
Kada će se vratiti na zemlju? - Kosmonauti Diskoverija.
Kada će se vratiti na zemlju? - Kosmonauti Diskoverija.Foto: AP

Neznatno oblačno na nebu iznad Kenedijevog kosmičkog centra u Kejp Kanaverelu, na Floridi, je prinudilo Nasu da za 10:46 po srednjeevropskom vremenu odloži sletanje. Međutim, i drugi termin sletanja je pomeren. 100 minuta pred sletanje je kontorla leta u Hjustonu je naredila da se ne ulazi u atmosferu. Direktor leta, Le Roj Kejn, je rekao astronautima:

«Vremenske okolnosti nisu stabilne, da bismo se u sletanju osećali dobro. Dakle, odlažemo sletanje za 24 časa.»

Sledeći termin je sutra ujutru, u 11:08. Nasa će onda pokušati da spusti spejs-šatl Diskaveri na tle Floride, jer tada bi uslovi za sletanje trebalo da budi dobri. A ako ni tada to ne bude bilo moguće, na raspolaganju su druge vazdušne baze, na primer, one u Kaliforniji, ili u pustinji Njumeksika.

Nasa je pred novim problemima. Troškovi svemirskih letova se povećavaju za nekih pet miliona dolara. Na drugoj strani se letilice spuštaju na zemlju pod veoma teškim logističkim uslovima. Zbog toga će biti otkazano lansiranje letilice Atlantis, planirano za septembar. Nasa je zamrzlai sve buduće letove Diskoverija, jer je ovoga puta na startu bilo problema sa izolacionim materijalom. Slični kvar je februara 2003. doveo do nesreće letilice Kolumbija, u kojoj je, pirlikom sletanja u atmosferu, poginulo sedam astronauta.