1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Merkelova sa Mendelom

7. oktobar 2007.

Angela Merkel će u okviru petodnevne turneje po državama podasaharskog regiona danas posetiti Liberiju. Juče se nemačka kancelarka sastala sa bivšim južnoafričkim predsednikom Nelsonom Mandelom.

https://p.dw.com/p/BnRu
Angela Merekl i Nelson MandelaFoto: AP

Angela Merkel se Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici, sastala sa bivšim predsednkom te države, Nelsonom Mandelom.

Prvi crnac predsednik Južnoafričke Republike, Nelson Mandela, je u godinama kada može da se kreće samo uz pomoć štapa, ali je duhom potpuno zdrav. Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je vidno dirnuta razgovorom s borcem protiv aparthejda.

"Susret sa Mendelom je ostavio veliki utisak na mene. Njegova poruka glasi:svetu je neophodan mir, sukobi se moraju rešavati mirnim putem. Brojni sukobi na afričkom kontinentu nam govore da je to pravi put i da treba da poslušamo njegovu poruku."

Bio je to prvi susret nemačke kancelarke sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir, a nakon ovog razgovora se Merkelova uputila u Kejptaun gde se informisala o uticaju klimatskih promena na ovaj deo sveta. Tamo se nalazi jedna od 72 stanice međunarodnog projekta Biota, koji za cilj ima snimanje klimatskih podataka duž zapadne obale Afrike.

"Poseta ovoj stanici je važna zato što se zbog klimatskih promena smanjuje broj biljnih i životinjskih vrsta. Na jugu Afrike bi moglo doći do velikog porasta temperatura što bi značilo i nestanak mnogih biljaka. To je predmet istraživanja Biota projekta, koji pokušava pronaći način da se to spreči."

Samo na Rtu Dobre Nade postoji 2200 biljnih vrsta, što je dvostruko više nego, recimo, u Velikoj Britaniji.

Ovo kraljevstvo biljaka, kako ga neki nazivaju, ugroženo je zbog promene klime. Već danas je vidljivo da su sve jače ljetne suše, sve češći požari, a padavina je sve manje. Sa problemima se suočavaju i vlasnici plantaža jabuka, čiji plodovi se dobrim delom izvoze u Nemačku.

Nemačka je inače glavni finansijer Biota projekta i kancelarka Merkel se tokom ove posete uverila da je novac, koji je vlada u Berlinu u tu svrhu izdvojila, pravilno potrošen.