1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Mladi Kinezi aktivni u zaštiti klime

3. decembar 2007.

Kina stalno ističe kako je spremna da preuzme odgovornost u zaštiti životne sredine. Ali samo u odredjenoj meri, jer kako smatra, taj je zadatak u rukama industrijskih nacija. Mnogi mladi Kinezi se sa tim ne slažu.

https://p.dw.com/p/CW4N
Kineski aktivista za zaštitu čovekove okolineFoto: picture-alliance/ dpa

Jedna od osnivača kineske grupe mladih za zaštitu životne sredine je Čao Činhung, koja ima 26 godina i studira tehniku zaštite klime. O ciljevima kaže:

"Kada sam se pre pet godina upisala na univerzitet kako bih studirala ekologiju, zaštita okoline uopšte nije bila vruća tema. Moji učitelji su imali velikog uticaja na mene. Naš profesor geografije nam je pokazao mnogobrojne slike ekološkog uništenja."

Ove slike su ostavile dubok utisak na Čao Činhung. Počela je da se interesuje zašto je vazduh u kineskim gradovima i industrijskim oblastima tako zagađen i koje bi posledice u budućnosti moglo da ima zagrevanje zemlje. Zaključila je da postane aktivna:

"Od tada se više razgovaralo o promeni klime i mnogi na univerzitetu su želeli nešto da učine. Ali, pojedinačni učinci ne donose mnogo. Zbog toga smo se ujedinili."

Ovu mrežu sada čini 27 organizacija iz Kine i oko 1000 mladih ljudi. Oni čak savetuju pri kupovini lampi koje štede električnu energiju, skreću pažnju da se postave termometri za kontrolu toplote i pozivaju da se koriste gradska prevozna sredstva umesto automobila. Jang je član kineskog biroa Grinpisa i kaže:

"Široka javnost još uvek nije svesna problema. Ustanovili smo da većina Kineza u međuvremenu zna nešto o ugroženosti okoline. Mnogi ipak ne znaju šta je promena klime. Ljudi znaju da je reka koja protiče pored njihove kuće zagađena, ali ne znaju da se glečeri tope."

U nacionalnom planu za zaštitu klime, koji je ove godine objavila kineska vlada, zacrtan je cilj da se do 2010.godine izduvni gasovi smanje za dva odsto godišnje po glavi stanovnika. Stare fabrike će biti zatvorene, dok će druge biti opremljene savremenom tehnologijom koja doprinosi očuvanju klime.