1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Momak turskih korena vuče Elf

12. oktobar 2009.

Hteo je da igra za Šalke. Rekli su mu da je mali. Ipak, Mesut Ozil je u Moskvi još jednom dokazao da je veliki igrač. Momak turskih korena je posvađao dve zemlje: Nemci su sada presrećni što je odabrao njihovu.

https://p.dw.com/p/K4V1
Mesut Ozil (beli dres) u duelu sa Rusom Igorom Denisovim
Mesut Ozil (beli dres) u duelu sa Rusom Igorom DenisovimFoto: AP

Dobio je loptu u prostor, izbegao ofsajd i poslužio Klosea kao na tacni za ogromnu pobedu u Moskvi. Gol koji je namestio Mesut Ozil vodi pancere u Južnu Afriku. Sa druge strane, zemlja njegovog porekla, Turska, se porazom protiv Belgije definitivno oprostila i od baraža.

„Sve bi drugačije bilo da Ozil igra za Tursku. Ipak, drago mi je da je doprineo pobedi Nemačke nad Rusijom“, kaže jedan navijač Turske u centru Berlina.

Mesut Ozil je rođen 1988. u Gelzenkirhenu i san mu je bio da igra za Šalke. Ostvarenje tog sna morao je da sačeka duže nego što je mislio. Posle prvih fudbalskih koraka u „petlićima“ lokalnih klubova iz Gelzenkirhena i školica fudbala, Ozil je prešao u omladinsku akademiju obližnjeg Esena.

Sitan, ali razornog udarca

Ozil u dresu Šalkea, slavi gol sa Mladenom Krstajićem
Ozil u dresu Šalkea, slavi gol sa Mladenom KrstajićemFoto: AP

Slike 12-ogodišnjeg, malog, mršavog dečaka koji je stigao u klub i danas se seća Andreas Vinkler, koordinator mlađih kategorija Rot Vajs (Crveno beli) iz Esena. Ipak, Vinkler se seća da je Ozil, uprkos svojoj veličini, imao grom u levoj nozi.

„Mesut je pokušao da ode u Šalke, ali su tamo rekli da je previše mali i mršav. Ali mi smo bili srećni što je došao u Esen“, kaže Vinkler za Dojče vele.

On objašnjava da je Ozil igrač koji jednostavno voli da igra fudbal. Kao dete, nikada nije dopuštao da komentari o njegovoj veličini utiču na njegovu igru i napredak. Vinkler kaže da Mesutove misli nikada nisu bile predaleko od fudbalskog terena: „Mogao si da ga pozoveš na fudbal u pet ujutro i on bi došao!“

Verder dobro pazario

Posle gola koji je Verderu doneo Kup Nemačke
Posle gola koji je Verderu doneo Kup NemačkeFoto: AP

Pre četiri godine Ozil konačno stiže tamo gde je oduvek hteo da bude: u ogromni Šalke, klub iz njegovog rodnog grada. Posle dve sezone u mladom timu, ulazi u prvu ekipu. Iako je te 2007. godine zabeležio i nekoliko nastupa u Ligi šampiona, nije bio standardan među prvih jedanaest. Prošlog januara na to je reagovao klub koji je uvek imao dobar njuh za mlade igrače: Verder iz Bremena.

Verder je dao 4,3 miliona evra za još neafirmisanog mladog fudbalera. Svaki cent se ubrzo vratio. Sa Ozilom u veznom redu prošle godine su igrali finale Kupa UEFA i osvojili nemački Kup. Finalnu utakmicu protiv Leverkuzena odlučio je upravo Mesut Ozil.

„Vrlo sam zadovoljan prošlom sezonom. Važno mi je da igram konstantno. Kraj sezone sa Kupom Nemačke u rukama – to je zaista jedinstven osećaj“, napisao je na kraju prošle sezone Ozil na svom sajtu.

Doneo Nemcima titulu

Mladi Nemci su postali prvaci Evrope sa Ozilom na čelu
Mladi Nemci su postali prvaci Evrope sa Ozilom na čeluFoto: AP

Samo mesec dana posle uspeha sa Verderom, Ozila je zavolela i cela Nemačka. On je bio ključni igrač mlade reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo u Švedskoj. Od osam golova svog tima, Ozil je asistirao za četiri, a i sam je postigao jedan: u finalu protiv Engleske: I to iz slobodnog udarca. I to sa 35 metara.

U Rusiji je zabeležio tek drugi nastup u kvalifikacijama za Mundijal, ali nema sumnje da će u narednoj deceniji nemački Elf ležati na kreativnosti Verderovog pleja. Tu kreativnost ceni i selektor Joakim Lev: „Ozil stalno inicira opasne napade sa svoje pozicije u sredini“, kaže Lev.

Sada cela Nemačka može da bude srećna što je ovaj mladić odlučio da nosi dres sa orlom umesto onog sa polumesecom. Mesut Ozil je, naime, odrastao uz dvojno nemačko-tursko državljanstvo i izazvao pravi rat dveju federacija. Sve spekulacije je okončao sam Ozil koji je početkom godine jasno rekao da ga zanima samo Nemačka.

autori: Met Zuvela / Nemanja Rujević

odg. urednik: Ivan Đerković