1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

„Na mobilnom“ sa Zelajom

6. oktobar 2009.

Predsednik Hondurasa Manuel Zelaja je najpre svrgnut od strane pučista; onda je proteran iz zemlje; zatim je pokušao da se vrati – neuspešno! Na kraju je ušao u ambasadu Brazila u Tegusigalpi – tamo se i sada nalazi.

https://p.dw.com/p/Jyr7
Zelaja i njegov mobilni telefon - veza sa novinarima
Zelaja i njegov mobilni telefon - veza sa novinarimaFoto: AP

Kineski restoran Gran Li Fa u Tegusigalpi je trenutno najbezbedniji restoran u Srednjoj Americi. Dvadesetak vojnika danonoćno nadgledaju ulicu u kojoj se nalazi ambasada Brazila. Pre dve nedelje u njoj je, nakon tajnog povratka u zemlju, utočište našao svrgnuti predsednik Hondurasa, Manuel Zelaja. Vojnici su ljubazni, ali, naravno, ne uspevamo da se probijemo do ambasade. Zelaju dobijamo mobilnim telefonom.

„Nadam se da ćemo se uskoro osloboditi ovog neonacističkog obruča. Pučisti ne dozvoljavaju ulaz u ambasadu. Nije pošteno što pričaju o dijalogu, a ne puštaju ljude koji žele da razgovaraju sa mnom. Naše zdravstveno stanje je trenutno dobro“, rekao nam je Zelaja.

U ambasadi se nalazi oko 70 Zelajinih saradnika i simpatizera. Pred ambasadom protestuje petnaestak žena. Toliko ih je zbog zabrane okupljanja grupama većim od dvadeset građana. Miarlis Laveire (24) želi mnogo više od povratka Manuela Zelaje na vlast:

„Zelaja je takođe pravio greške. Mi se pre svega zalažemo za referendum zato što verujemo da bi tada bila sazvana Ustavotvorna skupština koja bi promenila stanje u Hondurasu. Žene se bore za budućnost ove zemlje“.

„To ste vi smislili!“

Ova mlada žena misli na vreme posle 27. janura kada Manuelu Zelaji, čak i da se vrati na čelo države, ističe mandat. Činjenica da je velikom broju građana važnija Ustavotvorna skupština od njegovog povratka, Zelaji se, naravno, ne dopada:

„To ste vi smislili, to nije tačno! Kada je reč o mom povratku, ne radi se o vlasti, nego osudi državnog udara - da se tako nešto ne bi ponovilo. Ustavotvorna skupština je politički i socijalni proces i do nje se dolazi zajedničkim snagama“.

Manuel Zelaja ne odustaje; optimista je i veruje da je moguće naći izlaz iz sadašnje situacije. To mišljenje dele i šef vojske, šef sadašnje prelazne vlade Roberto Mičeleti i skoro svi veliki preduzetnici u zemlji. Građanima Honudrasa, međutim, dosta je borbe za vlast, zabrana kretanja i vanrednog stanja.

autori: Mihael Kastritijus / Željka Bašić Savić

odg. urednica: Sanja Blagojević