1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemačka banka ispala glupa?

Rolf Venkel18. septembar 2008.

U trenutku kada je svetsko finansijsko tržište uzdrmano u temelju zbog situacije na Vol Stritu, nemačka državna KFW banka uplaćuje propaloj američkoj banci Leman Braders, 300 miliona evra. Glupost ili nešto drugo?

https://p.dw.com/p/FKUn
Kreditna banka za obnovu neposredno pre bankrotstva Liman Bradersa prebacila 300 milionaFoto: picture-alliance/ dpa

U pitanju je takozvani svop posao – veoma komplikovana finansijska konstrukcija kojom se, na primer, osiguravaju rizici od kolebanja kurseva. Nejasno je kako je novac prebačen, da li je u pitanju tehnička greška - kako se tvrdi i, najvažnije, da li će ikada biti vraćen ili će samo dopuniti fond za namirenje poverilaca propale američke banke.

Neobjašnjiva greška

U raspravi o budžetu koja je upravo u toku u Bundestagu više poslanika pitalo je vladu kako je tako nešto moglo da se dogodi. Odgovarali su uglavnom predstavnici ministarstva finansija, mada ni njima, očigledno, štošta nije jasno.

Predstavnik ministarstva Torsten Albig je rekao: „To o čemu danas čitamo više nego čudi i s razlogom izaziva gnev. Očekujemo da se ta tehnička greška što pre razjasni. Za nas ona je neobjašnjiva. Nadajmo se da će uskoro ipak doći objašnjenje i da će odgovorni snositi posledice“, rekao je predstavnik ministarstva finansija.

Gizijev podsmeh

O tome na kakve posledice misli, nije ništa rekao. A poslanik stranke levica Gregor Gizi podsmehnuo se zaposlenima u banci: „Sada sam čuo vest da je Kreditna banka za obnovu neposredno pre bankrotstva Leman bradersa prebacila 300 miliona. Taj novac je izgubljen, veliki stručnjaci sede u banci, pravi stručnjaci“, podsmešljivo je rekao Gizi.

Postepeno rasvetliti "slučaj"

Političari više stranaka, uključujući i CDU i CSU, izjavili su da bi ovom, inače državnom bankom trebalo upravljati kao privatnom. Stefan Moric je izjavio: „Trebalo bi ići korak po korak. Prvo bi trebalo razjasniti šta se dogodilo, a onda razmisliti šta i kako činiti dalje“.

Za danas je zakazana sednica Upravnog odbora banke na kojoj će nedavno postavljeni direktor Ulrih Šreder morati da odgovori na mnoga pitanja.