1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemci rezervisali karte za let iz Afrike

22. jun 2010.

Mesta na Lufthanzinom letu Johanezburg-Frankfurt za četvrtak popodne, za svaki slučaj su rezervisana. Ako Nemačka ispadne, gotovo sigurno će sa mesta selektora „odleteti“ i Joahim Lev.

https://p.dw.com/p/Nznl
U sredu će se znati da li Lev ostaje selektor NemačkeFoto: AP

Mogućnost da se Nemačka po prvi put u istoriji ne plasira u sledeću završnu fazu svetskog prvenstva u fudbalu, imalo bi kao posledicu da Lev podnese ostavku. Nemački list Bild dan uoči odlučujućeg susreta sa Ganom piše o najgorem mogućem scenariju po nemačku reprezentaciju:

Matthias Sammer DFB-Sportdirektor
Levovi mogući naslednici: Matijas Samer...Foto: AP

Selektor Joahim Lev (50) to nikada ne bi javno priznao, međutim, ljudi bliski njemu su svesni te činjenice. Selektor reprezentacije bi nakon prevremenog odlaska iz Južne Afrike postupio isto kao i Rudi Feler koji je podneo ostavku samo 12 časova nakon ispadanja Nemačke sa Evropskog prvenstva 2004. godine.

Ko su mogući naslednici?

Sportski direktor Nemačke fudbalske life (DFB) Matijas Zamer viđen je na kao Levov naslednik. Zamer (42) ima ugovor do 2013. godine, uživa poverenje generalnog sekretara Volfganga Nirsbaha i želi taj posao. Druga mogućnost dolazi spolja, a to je trener Hofenhajma Ralf Rangnik (51), koji ima dobre odnose sa predsednikom DFB-a Teom Cvancigerom.

Levov odlazak ne bi imao posebne posledice po igrače. Najstariji igrač, Mihael Balak (33), je već izrazio želju da nastavi da igra za reprezentaciju. Sasvim je izvesno da bi ga i Zamer zadržao.

Hoffenheim-Trainer Ralf Rangnick
...ili Ralf Rangnik.Foto: AP

Međutim, šta bi se dogodilo sa Levovim stručnim štabom? Hanziju Fliku i Andreasu Kepkeu ne bi bili ponuđeni novi ugovori. Lev je uvek naglašavao da bi on ostao kao selektor samo ukoliko bi Flik bio njegov pomoćnik.

A Birhof?

A šta će biti sa menadžerom Oliverom Birhofom? On je ranije izjavio da će se nakon prvenstva sastati sa Levom i mirno razmotriti budućnost. Istina je ipak da je njegova sudbina zapečaćena, sem ukoliko Nemačka ne uspe da osvoji Svetsko prvenstvo. Rascep sa Cvancigerom, nakon žestokih pregovora za ugovor, je prevelik.

U svakom slučaju, Lev je svestan svoje sudbine, to jest da sve zavisi od ishoda utakmice protiv Gane. Isto kao i na Evropskom prvenstvu 2008, kada je pobedom od 1:0 protiv Austrije i plasmanom u četvrtfinale, sačuvao mesto selektora.

oc/idj/bild