1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

O starima će se brinuti nezaposleni

Goran Goić18. avgust 2008.

Nemačka vlada namerava da brigu o starima poveri nezaposlenima. Protivnici ove ideje tvrde da će na taj način biti smanjen kvalitet nege a ne isključuje se ni mogućnost otpuštanja stalno zaposlenog stručnog osoblja.

https://p.dw.com/p/F043
U staračkim domovima brigu o štićenicima preuzeće nezaposleniFoto: picture-alliance/dpa

Sto sati teoretske nastave i dve nedelje stručne obuke bi, prema zamisli vlade, trebalo da bude dovoljno za osposobljavanje nezaposlenih koji bi se brinuli o starim i nemoćnim osobama. U obzir bi došli samo kandidati koji ispunjavaju karakterne pretpostavke koje podrazumevaju razumevanje za stanje i potrebe obolelih od staračke demencije. Međutim, novostečena kvalifikacija, ne bi podrazumevala medicinsku terapiju, naglašava predstavnik Ministarstva zdravlja u Berlinu, Kurt Ajkemajer:

"Osposobljeni negovatelji bi trebalo da se posvete bolesnim ljudima, što podrazumeva razgovor sa bolesnicima, odlazak u kupovinu, čitanje. Dakle, nije reč o zameni stručnog osoblja."

Nedovoljne kvalifikacije

Upravo to je ono čega se plaše profesionalna udruženja, koja za sticanje odgovarajuće stručne spreme predviđaju 900 sati nastave.

"Bezobrazno je brigu o dementnim starcima koji mogu postati agresivni, poistovećivati s čitanjem ili šetnjom,"

smatraju stručnjaci sa kojima se slažei politička opozicija.

"Samo žele da nađu posao za nezaposlene, pa tako žele da ih angažuju u staračkim domovima iako oni za taj posao možda nisu sposobni,"

kaže Daniel Bar iz Liberalne stranke.

Leben im Altersheim
Starački domovi vape za radnom snagomFoto: dpa

Slabo plaćeni poslovi

Saveznom zavodu za zapošljavanje prijavljeno je oko 10.000 slobodnih radnih mesta, dok se istovremeno preko 30.000 ljudi s odgovarajućom kvalifikacijom vode kao nezaposleni. Problem je, između ostalog, u slabo plaćenim teškim fizičkim poslovima koji se obavljaju pod psihičkim opterećenjem. Upravo to je razlog što ne postoji zainteresovanost za brojne mogućnosti školovanja za ta zanimanja.