1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Opel: Čekajući da država pomogne

Goran Goić2. mart 2009.

Vreme neizvesnosti i straha od gubitka posla za 30.000 radnika Opela se nastavlja. Ni posle današnjeg (2.3.) sastanka čelnika Opela s ministrom privrede nije jasno da li će i na koji način nemačka država pomoći Opelu.

https://p.dw.com/p/H476
„Da mi možemo bolje bez Dženeral motorsa“
„Da mi možemo bolje bez Dženeral motorsa“Foto: picture-alliance/ dpa

Opel je posle najave otcepljenja od svog američkog vlasnika Dženeral motorsa u borbi za opstanak na tržištu, nemačku vladu danas (2.3.) i službeno zamolio za pomoć u iznosu od 3,3 milijarde evra. Prethodno su direktor Dženeral motorsa za Evropu Karl-Peter Forster i šef Opela Hans Demant ministra privrede Karla Teodora Gutenberga upoznali s pojedinostima plana za sanaciju preduzeća.

To je bio uslov za razmatranje zahteva nemačke automobilske marke s dugom tradicijom da joj država pomogne da prebrodi krizu. Ali, ni posle dvosatnog razgovora nema garancije da će Opel novcem poreskih obveznika biti spasen od stečaja.

Jedino što je po završetku susreta s menadžerima Opela i Dženeral motorsa u Berlinu obećao ministar privrede bilo je da će vlada brižljivo proučiti predstavljeni koncept.

Proveru ćemo sprovesti savesno, a trajaće onoliko koliko bude potrebno da bi se stekle ekonomske pretpostavke za donošenje opravdane odluke o državnoj pomoći“, izjavio je Gutenberg.

Ministar privrede Nemačke Karl Teodor Gutenberg
Ministar privrede Nemačke Karl Teodor GutenbergFoto: AP

Gutenberg nije ostao nedorečen samo u pogledu rokova nego i oblika eventualne pomoći vlade. Ali, najavio je da će tokom skorašnje posete SAD o potrebi usklađene akcije razgovarati sa zvaničnicima američke administracije i Dženeral motorsa koji je signalizirao pristanak na osamostaljenje Opela.

Da li će ponuđeno biti dovoljno vladi?

Direktor Dženeral motorsa za Evropu Karl-Peter Forster uveren je da će predstavljeni koncept sanacije osigurati uspešno poslovanje Opela:

„Kako bi trebalo da izgleda njegova evropska struktura? Da je dovoljno samostalna, da je financijski nezavisna, da ima budućnost, da je dugoročno sposobna da opstane i da ima preduzetničkog smisla.“

Kao jedan od doprinos Dženeral motorsa očuvanju Opela on je ponudio povratak prava na tehničke izume i patente u porfelj nemacke firme.

Menadžeri su učinili što se od njih tražilo, ali, pitanje je hoće li vladi to biti dovoljno. Radnicima Opela predstoje dugačke sedmice neizvesnosti i straha od gubitka posla.