1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Osloboditi sve političke zavorenike!

3. jul 2009.

Generalni sekretar UN Ban KI Mun boravi u Mjanmaru gde će se lično založiti za oslobađanje dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, koja već sedmicama sedi u zatvoru čekajući proces koji se otegao u beskraj.

https://p.dw.com/p/IgMT
Ban Ki-Mun
Ban Ki-MunFoto: AP

Neposredno po dolasku u Mijanmar Ban Ki Mun je izjavio da će se založiti za sve političke osuđenike i za dijalog vojne hunte i opozicije. Ban je rekao:

„Pre svega založiću se za oslobađanje svih političkih zatvorenika, uključujući San Su Ći. Insistiraću na što skorijem obnavljaju dijaloga predstavnika vlade i San Su Ći. Taj dijalog bi morao biti ozbiljniji, verodostojniji i na višem nivou. Osim toga, zatražiću od vlasti da stvore političku atmosferu koja će omogućiti fer parlamentarne izbore iduće godine“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Predviđeno je da se Ban sastane sa San Su Ći, ali nije izvesno da će do susreta i doći. Neizvestan je i susret Bana sa šefom vojne hunte generalom Tan Šveom.

Svi napori UN ostali bez rezultata?

Prilikom poslednje posete Mijanmaru, posle orkana Nargis prošle godine, Ban Ki Mun je privoleo vlasti da ublaže blokadu aktivnosti međunarodnih humanitarnih organizacija i omoguće veću pomoć iz sveta žrtvama katastrofe. Kada je o političkoj situaciji reč, svi napori Ujedinjenih nacija da se nešto promeni ostali su bez rezultata.

Zbog razočaranja stavom svetske organizacije prema vojnoj hunti San Su Ći nije želela da se sastane sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Ibrahimom Gambarijem prilikom njegove poslednje posete. Neizvesno je i da li će sadašnja poseta Ban Ki Muna doneti neke rezultate. Ban je izjavio:

„Znam da je ovo teška misija. Ali, znam i da moramo pokušati sve u interesu demokratije i pomirenja u Mijanmaru. Svakako da je moja poseta povezana sa neizvesnistima“, rekao je generalnio sekretar svetske organizacije po dolasku u Mijanmar.

autor: B. Borovska / N. Briski

odg. urednik: N. Jakovljević