1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ostavka zbog neonacista

3. jul 2012.

Lanac skandala se ne prekida. U nemačkom Saveznom uredu za zaštitu ustavnog poretka uništeni su važni akti o neonacistima. Ni upozorenja iz Italije nisu shvaćena ozbiljno. Predsednik Službe sada snosi posledice.

https://p.dw.com/p/15QI6
Foto: dapd

Nakon otkrića serije propusta prilikom istrage protiv neonacističke ćelije NSU (Nacionalsocijalističko podzemlje) predsednik Službe za zaštitu ustavnog poretka Hajnc From (na sliici gore) u ponedeljak (2.7.) podneo je ostavku. Taj 63-godišnjak, po sopstvenoj želji, odlazi u penziju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih. From važi za jednog od najiskusnijih eksperata za bezbednost u Nemačkoj, a na funkciju šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka došao je pre 12 godina.

Uništena važna dokumenta

Grupa neonacista, koja se smatra odgovornom za niz ubistava stranaca u Nemačkoj, delovala je više od jedne decenije, a da je bezbednosne službe nisu otkrile. Prošle sedmice izašlo je na videlo da je Služba za zaštitu ustavnog poretka i nakon otkrića te grupe uništavala akte o njoj. Očekuje se da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke o svemu tome oglasiti do četvrtka (5.7.), a resorni ministar Fridrih će potom o tome informisati Bundestag.

Nakon uništavanja važnih dokumenata, na videlo je izašlo da je Služba za zaštitu ustavnog poretka još 2003. godine trebalo da ima indicije o postojanju desno-ekstremističke terorističke ćelije. To, prema pisanju „Berliner cajtunga“, proizilazi iz pisma koje je italijanska Služba za zaštitu ustavnog poretka uputila svojim nemačkim kolegama u decembru 2011.

Neonacistička teroristička ćeliija iz Cvikaua: Uve Benhard, Uve Mundlos i Beate Žepe
Neonacistička teroristička ćeliija iz Cvikaua: Uve Benhard, Uve Mundlos i Beate ŽepeFoto: picture-alliance/dpa

Podaci iz Italije

Italijanska Služba za zaštitu ustavnog poretka prosledila je informacije o sastanku evropskih neonacista u belgijskom Vasmunsteru u novembru 2002. Na tom sastanku navodno se govorilo o postojanju mreže militantnih evropskih neonacista. Osim toga, kako je navedeno, nemački i italijanski neonacisti raspravljali su o mogućim napadima na prodavnice koje su u vlasništvu građana koji nemaju državljanstva evropskih država.

Opozicija u Nemačkoj nije zadovoljna ostavkom šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka Hajnca Froma. U opozicionim krugovima govori se da je on podneo ostavku da bi zaštitio druge, i da to neće doprineti razjašnjenu skandaloznih propusta u radu Službe. Socijaldemokrate, Zeleni i Levica zahtevaju temeljnu reformu tajnih službi i Službe za zaštitu ustavnog poretka. I ekspert za pitanja desničarskog terorizma Klaud Šreder, u razgovoru za DW kaže da je neophodno da ti slučajevi budu do kraja razjašnjeni.

„U suprotnom, Služba za zaštitu ustavnog poretka u potpunosti će izgubiti svoj kredibilitet“, kaže Šreder. Prema njegovim rečima, Fromova ostavka je ispravan korak, ali ne i dovoljan.

Autori: Ginter Birkenštok / Zorica Ilić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković