1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Parlament nedovoljno informisan?

5. jul 2007.

Bundestag diskutuje o misiji Bundesvera za vreme samita G8

https://p.dw.com/p/BDum
Ratni avion tipa Tornado
Ratni avion tipa TornadoFoto: AP/PIZ Luftwaffe

Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung priznao je da su za vreme samita G8 u Hajligendamu izviđački avioni Bundesvera tipa Tornado nadgledali demonstrante. Dve misije su bile dozvoljene, ali je usledilo još pet. Osim toga ministarstvo je informisano tek nedelju dana kasnije.Treba povesti istragu kako je do toga došlo i postupak je već krenuo – izjavio je ministar odbrane:

"Zamolio sam generalnog inspektora da ispita puteve za izdavanje naređenja kako bismo mogli da razgovaramo o posledicama. Ali, to je tačka koju tek treba preispitati, "izjavio je ministar Jung.

Paul Šefer predstavik poslaničke grupa stranke Levice optužio je saveznu vladu da je od samog početka samita G8 umanjivala značaj angažovanja izviđačkih aviona i tenkova tipa Fenek:"O razmerama misija nije bilo jasnih informacija - isto važi i za upotrebu tenkova tipa Fenek. Utoliko možemo da konstatujemo da parlament nije opsežno i dovoljno informisan."

Vojna akcija je protivustavna - tvrdi Paul Šefer iz poslaničkog kluba stranke Levice.Ovu optužbu odbija njegov kolega Bernd Zibert iz poslaničkog kluba stranaka unije.Ministarstvo odbrane je uverljivo izložilo da policiji treba pomoći za vreme samita G8, kako to predviđa i član 35 nemačkog ustava:

"Tu spadaju i letovi aviona Tornado i upotreba tenkova Fenek. Mislim da je ovim izveštajem odgovoreno na pitanja koja su predhodno postavljena," kaže Zibert.

Vinfrid Nahtvaj iz stranke Zelenih smatra da je misija aviona Tornado i tenkova Frenek bila opravdana ali problematička:

"Spolja gledano čovek ima utisak - dolaze avioni, a niko ne zna da li nose municiju ili ne".

Unutar vladajuće koalicije vojno angažovanje se različito ocenjuje. Socijaldemokratski stručnjak za odbranu, Rajner Arnold, upozorio je na opasnost da bi Bundesver sada postepeno sve više mogao da se angažuje za očuvanje unutrašnje bezbednosti.

"Upravo zato što je ministar unutrašnjih poslova a nedavno i kancelarka želeo da se policija i Bundesver zajedno angažuju, aktuelne korake moraćemo još kritičnije da osvetlimo. Kako ne bi nastao utisak da se proširuje član 35. Njegov smisao je jasan i to treba zadržati," izjavio je Arnold.

U ustavu jasno stoji u kojim slučajevima Bundesver treba da pomogne. Bilo je to za vreme velikih vremenskih nepogoda ili u slučaju Svetskog fudbalskog prvenstva 2006.