1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Postati majka ili prekinuti trudnoću?

23. novembar 2009.

To pitanje veoma je važno za devojke ili žene koje neželjeno ostanu trudne. U mnogim zemljama širom sveta, žene nemaju pravo na prekid trudnoće. U Nemačkoj je ipak pronađeno kompromisno rešenje?

https://p.dw.com/p/KdXt
Mlade majke iz Berlina
Mlade majke iz BerlinaFoto: picture alliance/dpa

Mnoge žene širom sveta nemaju slobodu da odluče hoće li prekinuti neželjenu trudnoću ili ne. U većini nerazvijenih zemalja abortus je strogo zabranjen. Uprkos velikom riziku po zdravlje, mlade devojke često se odlučuju na taj korak. Najmanje 70.000 žena u svetu godišnje umre od posledica prekida trudnoće. Osam miliona se susreće sa komplikacijama.

Da bi žene u Nemačkoj dobile pravo da odu kod doktora na prekid trudnoće, moraju najpre otići u savetovalište - opisati situaciju u kojoj se nalaze, kako bi dobile potvrdu da smeju da izvrše abortus. Žena koja se do 12. nedelje trudnoće odluči na abortus, mora da ode u savetovalište i to joj omogućava da nekažnjeno izvrši prekid trudnoće. Gizela Noc je članica nemačke grupe žena koja se već skoro 40 godina bori da se ukine član 218 krivičnog zakona, koji abortus svrstava u krivično delo:

"Žene mogu da žive sa ovakvim kompromisom. Organizacija „Pro familia“ osnovala je veliki broj savetovališta i to radi vrlo stručno, tako da je to u društvenom interesu i od velike koristi."

Žena treba da ima pravo da odlučuje o potomstvu

U sistem državnih savetovališta do pre deset godina bila je uključena i katolička crkva. „Donum vitae“ je organizacija angažovanih katolika koja se 1995. godine suprotstavila odluci pape da isključi katoličku crkvu iz državnih savetovališta. Oni smatraju da žena treba da ima pravo da odlučuje o svom potomstvu. Predsedavajuća ogranka te organizacije Berlin-Brandenburg, Adelhaid Simon komentariše:

"Katolička crkva smatra da je potvrda koju izdaju savetovališta, sa kojom žene nekažnjeno vrše abortus, licenca za ubijanje. Ali to je u stvari dokaz da su žene ispoštovale zakon, koji, s druge strane, nama nalaže da ih savetujemo u korist života. Ipak, potvrda im daje i određenu slobodu da odlučuju o svom životu."

Mnoge žene koje neželjeno ostanu trudne često se na kraju odlučuju za dete, jer dobiju stručan savet i saznaju da imaju dobru finansijsku podršku države.

autori: U. Kirsning, N. Miletić

odg. urednik: N. Jakovljević