1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ptičji grip preti

2. oktobar 2004.

Zdravstvene vlasti u SAD i u zemljama širom sveta pripremaju se za eventualnu pandemiju ptičjeg gripa, inače u narodu bolesti poznate kao kokošja kuga, koja bi - kako se procenjuje - za nekoliko nedelja mogla da odnese više života nego sida u proteklih 25 godina

https://p.dw.com/p/BAi3
Prodavac u Vijetnamu sa maskom na licu pregleda živinu
Prodavac u Vijetnamu sa maskom na licu pregleda živinuFoto: AP

Dva osnovna načina da se spreči svetska zaraza jesu vakcina i antivirusni lekovi.Medjutim, ni jednog ni drugog nema ni izdaleka dovoljno zbog toga što su zaštićeni patentima i što proizvodjači strahuju da neće uspeti da nadoknade troškove njihovog razvoja ukoliko pandemije ne bude.

Visoki zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije ove nedelje su oštro kritikovali farmaceutsku industriju i optužili je da je premalo učinila kako bi se svet pripremio za slučaj zaraze.

Lekovi protiv virusa su rezervno oružje kada nema vakcine, ali koliko se za sada zna, protiv ptičjeg gripa pomaže samo jedan, veoma skup lek - Tamiflu.Medjutim, i on pomaže samo ako se uzme najkasnije dan i po posle početka bolesti.

Inače, Tamiflu pravi samo švajcarska kompanija Roš i to u jednoj maloj fabrici u Evropi, mada je predvidjena i proizvodnja u SAD.Američka vlada kupila je dovoljno leka za lečenje milion ljudi, ali se procenjuje da su potrebne količine za lečenje sto miliona.

Naučnici kažu da ne mogu da predvide koliko brzo, i dali će uopšte, virus postati sposoban da prelazi sa čoveka na čoveka i da li će i dalje biti tako smrtonosan kao što je bio do sada.Ali, oni upozoravaju da je rizik sve veći, jer su zaražene ne samo kokoške i divlje ptice u istočnoj Aziji, nego i svinje, mačke, tigrovi i ljudi.

Tajlandske zdravstvene vlasti potvrdile su da je zabeležen prvi slučaj prenošenja bolesti sa čoveka na čoveka.

Predstavnici zdravstvenih vlasti kritikovali su Roš, koji ima patent na Tamiflu, što nije na vreme povećao proizvodnju.Predstavnik kompanije je izjavio da se lek proizvodi u količinama koje se traže na tržištu i da povećava proizvodnju, ali nije želeo da ulazi u detalje.

Kompanija je inače preporučila vladama da uskladište količinu leka dovoljnu za lečenje četvrtine stanovništva, ali i upozorila da vlade do sada nisu pokazale ineters za to.Možda zato što je lek skup - deset tableta potrebnih za lečenje odrasle osobe košta 68 dolara.

Obična vakcina ne štiti od ptičjeg gripa.Od 42 osoba koje su se prošle godine zarazile od životinja čak 30 je umrlo.Milioni kokošaka i ptica su takodje umrli od bolesti.

Ukoliko virus zaista počne da se prenosi sa čoveka na čoveka zbog učestalosti putovanja ceo svet mogao bi biti zaražen u roku od samo jedne zime.