1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Teroristički napadi u vreme izbora?

26. septembar 2009.

Poslednjih dana se nemačka javnost suočava sa sve direktnijim terorističkim pretnjama. I SAD su upozorile svoje građane na moguće napade u Nemačkoj. Al Kaida u video porukama od Nemačke traži povlačenje iz Avganistana.

https://p.dw.com/p/JpSn
Frankfurtski aerodrom kao moguća meta?
Frankfurtski aerodrom kao moguća meta?Foto: AP

Poslednja vest je da je nemačka policija uhapsila 25-godišnjeg Turčina osumnjičenog za objavljivanje videa na Internetu u kojima se preti Nemačkoj. Uhapšeni je već poznat vlastima zbog podrške islamskim aktivistima.

Da li je SR Nemačka ozbiljno ugrožena? Prete li teroristički napadi uoči ili u vreme parlamentarnih izbora? Ima li znakova za planirane napade na aerodrom u Frankfurtu ili otmice talaca, kako je to nedavno izjavio ministar unutrašnjih poslova pokrajinske vlade Hesena, Fokler Bufije

Opasnost akutnija?

Prema pisanju nemačkog lista Bild, opasnost od terorizma akutnija je nego što se do sada verovalo. Postoje indicije za planirane napade na putničke avione raketama zemlja- vazduh. Nemački stručnjaci za bezbednost ocenjuju da postoji velika opasnost i da je situacija dramatična, prenosi Bild.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova u Berlinu odbacuje se ovakvo predstavljanje situacije i upozorava na opasnost od stvaranja panike. Postoji samo apstraktna opasnost za Nemačku i Nemce, izjavio je portparol ovog ministarstva. Pretnje se ipak ozbiljno shvataju, policija i organi bezbednosti čine sve što je potrebno. Ali, za konkretnu opasnost nema dokaza – izjavio je portparol policije.

Amerika upozorila svoje građane

I vlada SAD je svoje građane upozorila na povećanu opasnost u Nemačkoj, upravo u vreme održavanja parlamentarnih izbora. Američko ministarstvo inostranih poslova poručuje američkim građanima koji borave u Nemačkoj da se ponašaju obazrivije i da budu „budni“, posebno na javnim mestima, hotelima i u restoranima.

Kao obrazloženje ukazuje se na jedan video terorističke organizacije Al Kaida u kojem je nedavno upozoreno na opasnost od mogućih napada u Nemačkoj.

Harah kao izaslanik Al Kaide?

Nemac marokanskog porekla Bekaj Harah, islamističkim krugovima poznatiji kao Abu Talha – Nemac je na poslednjem video snimku elegantno obučen. Sako, bela košulja i kravata…Mirnim tonom on je Nemcima poručio:

„Ako se nemački narod okrene miru i opredeli za povlačenje i poslednjeg vojnika iz Avganistana, onda će i poslednji mudžahedin otići iz Nemačke. Ako se na izborima opredelite za ostanak, Al Kaida vas moli da dve nedelje posle izbora ne prilazite ničemu što vam nije od životne važnosti.“

Nemački ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble je izjavio da ozbiljno shvata ove pretnje. Nema konkretnih „tačaka“ koje ukazuju na to da li neko i gde priprema napade. Ali je istakao: „Ne želimo da pravimo paniku. Ipak, organi bezbednosti ozbiljno shvataju svoj posao i pokušavaju da što je moguće bolje garantuju bezbednost građana.“

autori: B. Marks, M. Veljković

odg. urednik: N. Jakovljević