1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Test za rano otkrivanje Daunovog sindroma

6. januar 2012.

Kada trudnica želi da proveri da li nerođene dete ima Daunov sindrom – jedino rešenje je uzimanje plodove vodice. To nosi određene rizike. Uskoro će, međutim, za proveru biti dovoljan uzorak krvi.

https://p.dw.com/p/13fOD
Novi test za rano otkrivanjeFoto: Fotolia/Reicher

Trizomija 21, poznatija kao Daunov sindrom težak je poremećaj, koji se može otkriti još kod nerođenog deteta. Rizik za to oboljenje je veći kada su majke starije pa se te žene često odlučuju za ispitivanje plodove vodice – u Nemačkoj to godišnje uradi čak 70.000 žena. Uzimanje ovog uzorka, međutim, u 0,3 do 1 odsto slučajeva vodi gubitku ploda, što znači da samo u Nemačkoj nekoliko hiljada fetusa godišnje biva izgubljeno na ovaj način.

Ove godine će na nemačko tržište stići test koji rano otkriva Daunov sindrom kod deteta – sve što je potrebno je mali uzorak krvi majke. Krv naime sadrži i pet odsto materijala iz ćelija placente, a tkivo te majčine posteljice je po pravilu identično kao tkivo deteta. Za razliku od amniocenteze (vađenja plodove vode), kod ovog testa nema nikakvih rizika.

Ultrazvuk pre testa

Ginekolog Mihael Entecami hvali novu metodu, ali podseća da se lekari ne oslanjaju samo na to – u 11. nedelji trudnoće radi se posebni ultrazvuk vratnog predela. Ako rezultati ne deluju povoljno, ići će se na pomenuti test krvi. Ukoliko ovaj test pokaže da postoji greška na hromozomu, lekarima se preporučuje da za svaki slučaj urade i pregled plodove vode, pre nego što buduća majka razmotri eventualni abortus.

Novi test krvi u Nemačku stiže sredinom godine, a u SAD je u upotrebi još od oktobra prošle godine.

Autori: M. Degen / G. Hajze / N. Rujević
Odg. urednik: Jakov Leon

Exception
Foto: Fotolia/Franz Pfluegl