1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ulazak u finiš za titulu jesenjeg prvaka

5. novembar 2011.

Dva tima s vrha tabele Bundeslige, Bajern i Šalke, na teren izlaze tek u nedjelju. Na utakmicama koje se igraju pre toga šansu za priključak na vrh imaju Borusija iz Dortmunda, Verder i Borusija iz Menhengladbaha.

https://p.dw.com/p/135Wv
Centrafor Bajerna Gomez je u odličnoj formi i nada se novim golovima
Centrafor Bajerna Gomez je u odličnoj formi i nada se novim golovimaFoto: picture-alliance/dpa

Nakon što je sa protekla dva gostovanja Bajern kući doneo samo jedan bod, ove nedelje u Minhenu gaje nadu da bi iz gostiju mogli da donesu sva tri boda. Bajern, naime, u ovom, 12. kolu, ide u goste Augsburgu. Nasuprot tome, nešto teži posao je pred drugoplasiranim Šalkeom koji gostuje u Hanoveru.

Borusija iz Dortmunda sigurno ne želi da izgubi priključak s vrhom i ambiciozno ulazi u utakmicu sa Volfsburgom. Volfsburg nije pobedio u gostima u poslednjih pet utakmica, a Borusija je izgubila samo jednu od poslednje 21. utakmice na terenu u Dortmundu. Trener Borusije Jirgen Klop ipak zna da su statistike samo brojke i zato upozorava:

Subotiäeva Borusija ne zna za poraz na domaćem terenu
Subotićeva Borusija ne zna za poraz na domaćem terenuFoto: picture alliance/dpa

„Moramo da budemo spremni na to da timovi koji dolaze u Dortmund ionako više pažnje poklanjaju defanzivi. Dakle, biće to za nas veoma neugodan protivnik.“

Nepredvidljivi Keln

S druge strane, trener Verdera Tomas Šaf vrlo teško može da proceni svog protivnika. Keln ove sezone igra promenljivo - pružio je vrhunske partije, ali je bilo i utakmica u kojima je na terenu došlo do „totalnog raspada sistema“. Šaf ipak ima plan kako da se dođe do tri boda na domaćem terenu:

„Verujem da je Keln kvalitetan tim koji je tokom ove sezone pokazao različita lica, ali i da je uvek spreman na iznenađenje. Zato moramo da gledamo da od početka uspostavimo dominaciju na terenu.“

Šaf upozorava na neugodnog protivnika
Šaf upozorava na neugodnog protivnikaFoto: dapd

To želi i trener Borusije iz Menhengladbaha Lucien Favre koji se vraća na stadion koji dobro poznaje - stadion Herte u Berlinu. Favre je nekada trenirao taj klub. Herta nije izgubila poslednje četiri utakmice kao domaćin i nije tim za potcenjivanje, tvrdi igrač Borusije Martin Štrancl:

„Oni su već postigli nekoliko iznenađenja. Vidi se da taj tim ima kvalitet i upozoreni smo na to. Mora se priznati da oni uopšte ne igraju kao tim koji je ove sezone tek ušao iz druge lige. Moramo pripaziti, ali je jasno - u Berlin putujemo po bodove.“

Povratak Favrea u Berlin
Povratak Favrea u BerlinFoto: AP

Fink bi da „razljuti“ Bajer

Bodove želi i Bajer Leverkuzen, ali su oni bitni i njegovom protivniku HSV-u iz Hamburga. HSV se već sada nalazi u borbi za opstanak. Uoči odlaska u Leverkuzen trener HSV-a Torsten Fink ovako je formulisao položaj svog tima:

„Meni bi bilo zadovoljstvo da malo razljutimo kolege iz Leverkuzena. Mi želimo da pobedimo jer nam trebaju bodovi.“

Trener Hofenhajma Holger Stanislavski ne očekuje lagan posao protiv gostiju iz Kajzerslauterna:

Povratak Salihovića u prvi tim?
Povratak Salihovića u prvi tim?Foto: AP

„Dobro znamo da nas očekuje borben protivnik i tako i mi moramo da se postavimo u ovoj utakmici. Moramo punim intenzitetom da ulazimo u duele, da pokažemo spremnost da trčimo i nametnemo visok tempo. Samo tako možemo da pobedimo u ovoj utakmici.“

Sigurno pozitivna vest za Stanislavskog, ali i za reprezentaciju BiH, je skoro izvestan povratak Sejada Salihovića u prvu postavu. Salihović je proteklih dana intenzivno trenirao i moguće je da zaigra prvi put nakon povrede.

U ovom 12. kolu igra se još i utakmica Nirnberg-Frajburg. Frajburgu su za bekstvo sa dna tabele potrebna tri boda. Ipak, to će biti teško ostvarivo na ovom gostovanju. Frajburg je, naime, izgubio šest od poslednjih sedam utakmica.

Autori: Kale Kops / Azer Slanjankić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković