1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Upozorenje Angele Merkel

Agencije7. jul 2008.

Predsednica nemačke vlade uoči sastanka na vrhu G 8 uputila dramatično upozorenje ostalim učesnicima da preti slom nekih država ako se ništa ne učini kako bi se zaustavio rast cena hrane.

https://p.dw.com/p/EXE8
Zabrinuta s razlogom: A. MerkelFoto: AP

Zbog neprestanog rasta cena namirnica u nekim zemljama u razvoju došlo je do političkih previranja i demonstracija u kojima je više ljudi povređeno. Zato je kancelarka Angela Merkel uoči sastanka na vrhu Grupe 8 uputila poruku ostalim učesnicima u kojoj se kaže da bi kriza hrane mogla „ugroziti proces demokratizacije, destabilizovati države i izazivati međunarodne probleme kada je o bezbednosti reč“.

Mišljenje stručnjaka

Dokument od šest stranica Merkelova je uputila predsednicima i premijerima koji dolaze u Japan prošlog ponedeljka, tačno nedelju dana uoči početka sastanka na vrhu. Kancelarka je krajem aprila obrazovala radnu grupu čiji je zadatak bio da utvrdi uzroke i posledice nestašice hrane i porasta cena namirnica.

Prema zaključku tih stručnjaka „spekulativni poslovi značajno utiču na visinu cena hrane i njihovo kolebanje“. Kao lek oni predlažu značajno povećanje proizvodnje u zemljama u razvoju i „hitno snabdevanje određenih regiona semenom, veštačkim đubrivom i poljoprivrednim mašinama“, a što pre bi trebalo ukinuti ili ublažiti prepreke za izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Nahrung für Kinder in Myanmar
Nahraniti najsiromašnije: Deca u AzijiFoto: AP

U dokumentu koji je uputila ostalim učesnicima sastanka na vrhu G 8 Angela Merkel najavljuje da će Nemačka ove godine izdvojiti 477 miliona evra za obezbeđivanje hrane za najsiromašnije zemlje. Međutim, nemački stručnjaci procenjuju da 30 najsiromašnijih zemalja treba 20 milijardi dolara za uvoz hrane.

Akcija na nivou UN

Angela Merkel namerava da na sastanku na Hokaidu privoli ostale učesnike da se na nivou UN obrazuje tim koji bi se bavio problemom, te da se napravi plan sledećih akcija.

U jednom novinskom tekstu ove nedelje Angela Merkel je napisala da će jedna od osnovnih tema zasedanja G 8 biti i visoka cena nafte. U Nemačkoj se, za sada zbog toga ne očekuju veće posledice, ali kancelarka smatra da bi se G 8 morala pripremiti za sledeće poteze. Prema njenom mišljenju potrebno je više transparentnosti u poslovima sa naftom kako bi se sprečile spekulacije.

Što se zaštite klime tiče, kancelarka smatra da bi G 8 morala da osnaži zaključke usvojene na prošlom sastanku u Hajligendamu. Tada je dogovoreno da se ozbiljno razmotri mogućnost smanjivanja na polovinu emisije ugljendioksida do 2050. godine. Angela Merkel je dodala da se i zemlje ubrzanog razvoja moraju što je više moguće uključiti u zaštitu klime.