1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
PolitikaUkrajina

Zelenski pozvao Trampa u Kijev

20. januar 2024.

Predsednik Volodmir Zelenski pozvao je Donalada Trampa u Kijev da mu kaže kako misli da prekine rat za 24 sata. Mihail Podoljak za nemački Bild kaže da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini - kojoj treba više oružja.

https://p.dw.com/p/4bUwR
Volodimir Zelenski u Davosu, 16.01.2024.
Volodimir Zelenski u Davosu, 16.01.2024.Foto: Denis Balibouse/REUTERS

U intervjuu za britansku televiziju Channel 4, predesednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u Kijev bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, kako bi tamo mogao da predstavi svoje planove za okončanje rata u Ukrajini. Zelenski je objasnio da želi da čuje kako će Tramp sprovesti svoju najavu o okončanju rata u roku od 24 sata, što je rekao više puta.

Ovo nije prvi put da je Zelenski uputio poziv Trampu koji hoće da se kandiduje za predsednika SAD na izborima novembru, i koji je trenutno najperspektivniji republikanski kandidat.

Zelenski i Tramp, na marginama Generalne skupštine UN, 25.09.2019. u Njujorku
Zelenski i Tramp, na marginama Generalne skupštine UN, 25.09.2019. u NjujorkuFoto: picture-alliance/dpa/E. Vucci

Zelenski ne vidi šanse za mir sa Rusijom

Ukrajinski predsednik je ponovo odbio ustupanje teritorije Rusiji da bi se postigao mir, i takođe ponovio da ne vidi šanse za mir sa Rusijom dok je na čelu Kremlja Vladimir Putin.

„On ne želi mir sa Ukrajinom", rekao je Zelenski u intervjuu za britanski TV Channel 4. Putin hoće da nastavi rat i okupira celu Ukrajinu.

Istovremeno, Zelenski je još jednom naglasio da je podrška Zapada od životne važnosti za Ukrajinu. „Možete više da nam pomognete, da pobedimo", rekao je Zelenski, misleći na zapadne saveznike koji Ukrajinu snabdevaju oružjem i municijom, kao i milijardama dolara i evra. On se takođe zahvalio na dosadašnjoj podršci.

Mihail Podoljak
Mihail PodoljakFoto: DW

Podoljak: Putin će ići dalje

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog za spoljnu politiku, zahtevao je od Zapada dalju isporuku oružja s obzirom na teške borbe sa Rusijom. Podoljak je za nemački „Bild" rekao:

„Situacija je teška. Problem u ovoj fazi rata je to što oružje, dronovi, granate i tako dalje, nisu ravnomerno raspoređeni. To mora da se uravnoteži".

Podoljak se takođe još jednom usprotivio pozivima na pregovore sa Rusijom. „Rat će se nastaviti po Putinovim planovima, sve dok ne osvoji celu teritoriju Ukrajine, dok ne postigne prevlast u Evropi, dok ne osvoji druge postsovjetske teritorije. Čovek ne ide u veliki rat, nakon što je uništio svoj ugled i veze, da bi se zadovoljio sa malim. To je besmislica", rekao je Podoljak za Bild, a prenosi tagesšau, portal nemačkog javnog servisa ARD.