1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Zašto Nemac zimi stvarno ima zimske gume

10. novembar 2010.

Srbiju je nedavno potresla najava da će svi morati da kupe zimske gume, pa je onda ministar Mrkonjić odložio primenu odredbe. U Nemačkoj su zimske gume odavno obavezne, a posebno je bitno njihovo skladištenje.

https://p.dw.com/p/Q3Zz
Osiguranje ne pokriva štetu ako gume ne odgovaraju
Osiguranje ne pokriva štetu ako gume ne odgovarajuFoto: AP

Za većinu ljudi one su samo okrugle i crne, ali dobro je ponešto znati kad dođe vreme da se letnje zamene za zimske. Pre svega cena – komplet zimskih guma sa zamenom u Nemačkoj košta oko 250 evra. I nema da se uzmu samo dve – mora četiri!

Kazna za one koji zimi voze sa letnjim gumama nije visoka – 20 evra ako vas uhvati policija, što je retko, ili 40 ako dođe do nekakvog incidenta pa utvrde da nemate odgovarajuće pneumatike. Ipak, u Nemačkoj praktično svi poštuju propise i menjaju gume i to zbog osiguranja. Naime, osiguravajuće kuće ne prihvataju troškove eventualnog sudara ukoliko na vozilu nisu gume za odgovarajuću sezonu.

Postoje i dozvoljene su i univerzalne gume – one mogu i leti i zimi jer to dozvoljava nemačka klima u kojoj nema previše kolebanja temperatura, a kiša pada prilično često – i let i zimi.

Kako čuvati gume

Ko neće univerzalne gume treba da zna kako da skladišti letnje zimi, a zimske leti. Gume su osetljive, ne vole svetlo, vlagu ni prljavštinu. Iz Auto-moto saveza Nemačke (ADAC) preporučuju da ih obeležite da bi ih onda na proleće vratili na ista mesta, ili još bolje da prednje stavite nazad, a zadnje napred kako bi se ravnomerno habale. Profesionalci savetuju da se gume nakon skidanja pregledaju, da se proveri ima li pukotina ili posekotina, da li je dubina šare propisanih 1,6 milimetara, pa tek onda uskladištiti. Samo kako, uspravno ili vodoravno?

Flash-Galerie Wintereinbruch
Foto: AP

Iz ADAC-a savetuju: bolje je uspravno nego vodoravno, odnosno položene jedna na drugu. A najbolje je okačiti ih na zid kako ne bi dodirivale tlo. Ako su ipak na zemlji, onda bi bilo dobro da se na svakih šest malo pomeraju da se ne bi uvek oslanjale na istu površinu. A ako vas mrzi da se toliko brinete o tim okruglim i crnim predmetima, možete ih poveriti profesionalcima. Za sedam do osam evra po gumi mnoge prodavnice, servisi i garaže u Nemačkoj nude profesionalno skladištenje. Gume će vas na proleće dočekati sveže i sačuvane – ma kao nove.

Autor: Ivan Đerković

Odg. urednik: Nemanja Rujević