Now live
02:01 minuta
Politikë | 07.06.2019

Si mund të zgjidhet kriza politike në Shqipëri? Flasin qyt...

Komunikoni me DW në shqip

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Kalaja e Vushtrrisë

Një ndër monumentet më të vjetra të Vushtrrisë, e cila ndodhet në qendër të bërthamës së vjetër të qytetit.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Kalaja e Vjetër e Vushtrrisë

Kalaja në burimet historike përmendet si Kala e vjetër, sipas disa historianëve kalaja është ndërtuar në kohën antike, në shekullin e VII-të. E rindërtuar disa herë, ajo ka arritur të mbijetojë deri më sot.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Legjendat mbi qytetin e Vushtrrisë

Në pikturimet brenda mureve të Kalasë së vjetër të qytetit rrëfehet  për simbolikën e tregimeve dhe legjendave të Vushtrrisë.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Piktura nga artistët e qytetit

Piktura të pikturuara nga artistët vushtrrias, të ekspozuara brenda kullës të Kalasë së Vjetër të Vushtrrisë.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Veshje tradicionale të rrethit të Vushtrrisë

Veshje popullore tradicionale, karakteristikë e veshjes së krahinës së Artakollit, ku përfshihen fshatrat e komunave të Vushtrrisë, Skënderajt dhe Obiliqit (Kastriotit).

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Shami koke

Mbulesa është e zbukuruara me motive florale me fije ari, karakteristikë e veshjes qytetare në Vushtrri.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Plisi

Plisi, shoka dhe jeleku nga shajaku i galëm (i zi), karakteristikë e veshjes së Krahinës Etnografike të Rrafshit të Kosovës.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Tirqet e bardha

Veshja me tirqe. Elementi më tipik i kësaj veshjeje janë tirqet, që kanë formën e pantallonave të ngushta dhe xhamadani me mëngë të gjata, të dy prej shajaku. Tirqet e bardha janë karakteristikë e veshjes në Kosovë dhe në Shqipërinë Veriore.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Çekërku

Këndi i punëdoreve të grave shqiptare, çekërku (vegël apo mjet pune për përpunimin - tjerrjen e leshit) dhe petka të ndryshme të punuara në vegj dhe të zbukuruara me dorë.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Enët e oxhakut

Enë dhe orendi të vjetra, të cilat ishin pjesë përbërëse të dhomës së oxhakut (kuzhina shqiptare), objekte këto, të cilat u punuan në gur, metal, dru nga mjeshtrit artizanal.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Ibrik

Enë bakri të punuara dhe të zbukuruara me dorë.

Ekspozita në Kalanë e Vjetër të Vushtrrisë

Semovar çaji

Enë bakri të punuara dhe të zbukuruara me dorë.

Na ndiqni!

Albanian Shqip

Amharic አማርኛ

Arabic العربية

Bengali বাংলা

Bosnian B/H/S

Bulgarian Български

Chinese (Simplified) 简

Chinese (Traditional) 繁

Croatian Hrvatski

Dari دری

English English

French Français

German Deutsch

Greek Ελληνικά

Hausa Hausa

Hindi हिन्दी

Indonesian Indonesia

Kiswahili Kiswahili

Macedonian Македонски

Pashto پښتو

Persian فارسی

Polish Polski

Portuguese Português para África

Portuguese Português do Brasil

Romanian Română

Russian Русский

Serbian Српски/Srpski

Spanish Español

Turkish Türkçe

Ukrainian Українська

Urdu اردو