Як брати Клички відреагували на перемогу Володимира Зеленського на виборах | Політичні новини з України: аналітика, прогнози, коментарі | DW | 24.04.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Україна

Як брати Клички відреагували на перемогу Володимира Зеленського на виборах

Після другого туру президентських виборів в Україні Віталій і Володимир Клички підвели підсумки голосування і в проекті DW "Нємцова. Інтерв'ю" розповіли про свої політичні амбіції.

Жанна Нємцова, Володимир (у центрі) і Віталій Клички

Жанна Нємцова, Володимир (у центрі) і Віталій Клички

Віталій і Володимир Клички зустрілися з Жанною Нємцовою наступного дня після другого туру виборів президента України, який відбувся 21 квітня. Віталій зізнався, що голосував за Петра Порошенка як за ефективного і зрозумілого політика. Утім, брати впевнені, що з курсу євроінтеграції та реформ Україну звести не вдасться. Віталій Кличко, мер Києва і лідер партії "УДАР", зараз готується до осінніх виборів до Верховної Ради України і планує провести позачергові вибори мера Києва одночасно з парламентськими (для цього необхідно змінити український закон, поки ж чергові вибори мера повинні відбутися в 2020 році). Колишній чемпіон світу з боксу Володимир Кличко про своє майбутнє, тим більше політичне, розповідає більш туманно, але нічого не заперечує.

DW: Володимире, за кого ви віддали свій голос у другому турі президентських виборів в Україні?

Володимир Кличко: Все, що відбулося в кабінці, - це моя особиста думка, якою я ділитися не буду.

Добре. Вам, Володимире, можна, тому що ви - приватна особа. А ось від вас, Віталію, як від політика я би все ж хотіла почути відповідь. За кого ви віддали свій голос у другому турі президентських виборів?

Віталій Кличко: Незалежно від того, хто буде президентом України, головне, що хвилює мене, Володимира і мільйони українців, - яким шляхом розвитку піде Україна. Чи змінить вона курс євроінтеграції, демократичних перетворень, реформ, який вона обрала? Набагато важливіше для кожного українця - у жодному разі не звернути з того шляху, який був обраний в 2013 році. І не будемо забувати, що дуже багато українців заплатили за цей вибір, за майбутнє України найціннішим - своїм життям: і беручи участь в протестах на Майдані, і захищаючи Україну на сході.

Так за кого ви проголосували?

Віталій Кличко: Я віддав свій голос за Петра Порошенка і не приховую цього. Для мене він більш зрозумілий. Я знаю, що від цього президента очікувати. Якщо коротко пояснити, чому віддав свій голос, можу сказати, що Порошенко - дуже ефективний президент в тому, що стосується міжнародної політики. Він також зміг об'єднати навколо України міжнародну коаліцію, і завдяки цьому, за великим рахунком, у нас Україна зберегла свою незалежність. Що стосується Зеленського, то ця людина не представила свою програму. Ми голосуємо не за персону, а за ті дії, які вона представляє, які вона пропонує в майбутньому, тому що кожен українець насамперед хоче знати, чого йому чекати від майбутнього. А кожен чекає європейських стандартів життя.

Вас лякає той факт, що президентський пост отримала людина з нульовим політичним досвідом?

Володимир Кличко: Можна провести багато паралелей. Історично так вже склалося що, наприклад, в історії Сполучених Штатів (президентом. - Ред.) був колишній актор Рональд Рейган.

Віталій Кличко: Але хочу тебе поправити. Перш ніж стати президентом Сполучених Штатів, він двічі був сенатором.

Володимир Кличко: Правильно. Ще був Арнольд Шварценеггер, який першочергово був зі спорту (американський культурист і актор Арнольд Шварценеггер був обраний на посаду губернатора Каліфорнії в жовтні 2003 року і переобраний на цю посаду в 2006 році. - Ред.). Або ж наведу приклад тебе: колишній боксер став мером міста. Що ми маємо на даному етапі? Ми маємо президента - колишнього шоумена. Можна міряти стереотипами. Але я думаю, що найближчим часом буде зрозуміло, в якій ситуації ми опинилися. А за п'ять років буде взагалі зрозуміло, що було зроблено, а що не зроблено, чи були виконані обіцянки.

Ще одне важливе питання, яке неодноразово порушувалося під час передвиборних перегонів. Опоненти Володимира Зеленського звинувачували його в несамостійності, в тому, що за ним стоїть і його спонсорує один з відомих українських олігархів Ігор Коломойський. Чи так це?

Віталій Кличко: Я не можу ні спростувати, ні підтвердити цього. Усі про це говорять, є непрямі ознаки: телеканал "1+1" (належить Ігорю Коломойському. - Ред.) є давнім медіапартнером Володимира Зеленського. Це не є ні для кого секретом. І всі серіали, всі програми "Кварталу 95" транслюються на цьому каналі. Пан Зеленський досить часто був помічений разом з Ігорем Коломойським, приїжджав на його день народження, це показували на телебаченні. Усе це непрямі підтвердження. Я в цьому випадку не є тією стороною, яка може що-небудь стверджувати, або спростовувати. Усе це абсолютно відомі публіці факти.

Після ініціативи одного з кандидатів в президенти здати аналізи на алкогольну і наркозалежність ви, Володимире, запропонували залучити до цього міжнародних фахівців з VADA (Волонтерська антидопінгова асоціація, незалежна громадська організація для боротьби з допінгом в боксі і бойових мистецтвах. - Ред.). Чому це є важливим?

Володимир Кличко: Алкоголь в крові - це дурниця, за великим рахунком, ну подумаєш, людина пива випила. У Німеччині можна навіть пити пиво і сідати за кермо. Основне питання - наркозалежність. Якщо ти ухвалюєш рішення не тільки за себе, а за мільйони людей, за країну, за військових, в країні, де йде війна, це може призвести до набагато гірших наслідків, ніж в спорті.

Петро Порошенко підтримав вашу ініціативу, прийшов і повторно здав всі аналізи представникам VADA, але ми не побачили результатів. Які результати?

Володимир Кличко: А результатів я не знаю. Це вже особиста справа людини, яка здавала аналізи. Якщо він хоче - розповідає. Це не до мене питання.

Таким чином, ваша ініціатива повністю провалилася на українському прикладі?

Володимир Кличко: Ні, це абсолютно неправильно. Ініціатива пройшла успішно.

Пане Володимире, чи означають ваші яскраві заяви під час передвиборної кампанії, що ви думаєте про участь в політичному житті країни?

Володимир Кличко: Я думав, ви у мене запитаєте, чи планую я повернутися в спорт. Це більш цікава тема. Я відповідаю на це питання: ніколи не говори "ніколи".

Це про спорт. А про політику?

Володимир Кличко: Ніколи не говори "ніколи".

Віталію, а ви підтримаєте брата, якщо він вирішить брати участь в українській політиці?

Віталій Кличко: Я підтримаю брата в будь-якому його рішенні, яким би воно не було. Це його доля. Це його рішення.

Цієї осені в Україні відбудуться парламентські вибори. В якому форматі ви, Віталію, збираєтеся в них брати участь?

Віталій Кличко: Я однозначно буду брати участь в парламентських виборах. Оскільки в Україні парламентсько-президентська республіка, то від парламенту залежить дуже багато чого. На сьогодні 30 представників політичної партії "Удар" перебувають в парламенті. Без них мені було б украй складно провести багато законопроектів, які стосуються місцевого самоврядування міста Києва, розвитку міста. Я спілкуюся з багатьма мерами і я знаю, що їм потрібна підтримка на законодавчому рівні. Я впевнений, що нам необхідна фракція в парламенті для того, щоб відстоювати інтереси місцевого самоврядування.

Фракція партії "УДАР", правильно?

Віталій Кличко: Це буде "УДАР" або буде ребрендинг. Одне можу сказати: парламент є однією з дуже важливих складових української політики.

Володимире, ви підтримуєте ініціативу брата йти в парламент?

Володимир Кличко: Я підтримую свого брата завжди, як робив це останні 43 роки.

Віталію, я знаю, що у вас є бажання провести дострокові вибори мера, щоб вони збіглися у часі з парламентськими. Для цього необхідно змінити закон на рівні всієї країни. Ви боїтеся втратити свою посаду і тому хочете провести дострокові вибори? Яка ваша мотивація?

Віталій Кличко: Це було б правильно. Справа в тому, що вибори - це завжди турбулентність. Вибори - це завжди демагогія.

Так це демократія?

Віталій Кличко: Вибори - це дуже багато популізму. Ось вийдіть на вулицю, запитайте людей, вони кажуть: "Ми втомилися від цих виборів". Тому що країна живе одним порядком денним. Багато процесів гальмуються в зв'язку з виборами. Тому, щоб країна не була перманентно у виборах, було б правильно перезавантажити всі гілки влади - і Верховну Раду, і місцеві ради, для того щоб наступні п'ять років максимально ефективно працювати, а не переходити від одних виборів до інших.

Що (не) зможе Зеленський без підтримки парламенту (23.04.2019)